Haber / Murat ERVİN

Sağlık Bakanlığı'nın medikal sektörüne olan 8 milyar liralık borcunu 20 ay boyunca ödememesi üzerine medikal firmaları da artık hastanelere malzeme vermeyeceğini, kamuyla iş yapmak istemedikleri için de yeni ihalelere katılmayacağını açıklamıştı. Hastanelerde acil ameliyat ve tedavilerin bile malzeme yokluğu nedeniyle ertelemeye başlanması üzerine Sağlık Bakanlığı borcunu ödeme karara aldı. Özel sektöre 20 ay önceki kur fiyatıyla ödemeler yapılırken sektör temsilcileri aradaki kur farkının da ödenmesini istedi.

'90 GÜN ŞARTI VAR AMA...'

Medikal sektörünün kamu ve üniversite hastaneleri ile yaptıkları sözleşmelerin iki taraflı olması gerekirken tek taraflı kaldığını vurgulayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Tıbbi Cihaz Komitesi Meclis Üyesi Bora Akseki, “Kamu kurumları ne yazık ki, ihale şartnamesinde ödeme süresi '90 gün' diye yazmasına karşın 20 ayda borcunu ancak ödüyor. Sözleşmenin diğer tarafı olan medikal firmaları koruyan bir madde yok. Bunun bir yaptırımı olmalı ve devlet verdiği sözü tutabilmeli. Kanunların her iki taraf için de geçerli olması gerekir. Aksi taktirde siz yine malınızı verirsiniz ama kamu da 'biz vadeleri 6 aya çıkardık' diyebilir” ifadelerini kullandı.   

'TİCARET DEĞİL TEDARİK'

Bakanlıktan gelecek paranın banka kredi borçlarını kapatmaya bile yetmeyeceğini söyleyen Akseki, “Basiretli tüccar gibi ürünü verip tahsilatını ertesi gün yapmamız gerekir. Çünkü bugün teslim ettiğim malın parasını hemen ertesi gün tahsil edersem o zaman yeni mal alabilirim. Ama tahsilat süresi uzadıkça benim mal almam da imkansız hale geliyor. Yani bugün malı al, ertesi gün parasını öde şeklinde bir sistem olmalı. Zaten ticarette ödeme süresi 7 iş günüdür. Eğer bu süreçte ödemenizi alırsanız bunun adı 'ticaret' olur. Ama süresi belli olmayan bir alacak için çalışıyorsanız bunun adı 'tedarik' olur” diye konuştu.

'HARAP OLDUK'

Yapılacak ödemelerin Ağustos 2020 ila Ağustos 2021 dönemini kapsadığını belirten Akseki, bu süreçte hayatta kalma mücadelesi verdiklerini; gelecek paranın yeni mal alımına değil banka kredisine gideceğinin altını çizdi. Kamuya 20 ay önceki kur üzerinden verilen malın parasının bugünkü kur karşısında pul olduğunu aktaran Akseki, kur farkına yönelik bir düzenlemenin de acilen hayata geçmesi ve ödemelerin bu düzenlemeye göre yapılmasını istedi. Akseki, “Tamam borçları ödeyecekler ama hepimiz harap olduktan sonra bu ödeme yapılıyor” diyerek isyan etti.

'EKSİKLİĞİNİ HİSSEDECEĞİZ'

Son günlerde kurlarda yaşanan düşüşe karşın banka kredilerinde faiz oranının yüzde 38'lerden aşağı inmediğini de ifade eden Bora Akseki, tıbbı cihaz ve medikal sektörünün uygulanan bu politikalar nedeniyle en az 5 sene geriye gittiğini aktardı. 'Sektörün toplanması için en az bir 5 sene daha lazım' diyen Akseki, medikal ürün eksikliğinin hissedileceğini, ürüne ulaşamayacağını veya geç ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

'BAŞKA İHALEYE GİRMEZ'

Akseki sözlerini şöyle tamamladı: “Bu şartlarda sektörün yeni kamu ihalelerine girip girmeyeceği bize verilen ödeme sürelerinin tutulup tutulmayacağına bağlı. Bu aralar belki tedariğe devam eden firmalar olabilir ama tahsilatın gerçekleşmediğini gördüklerinde bir daha başka ihaleye girmezler. Ama sütten ağzı yanan medikalciler yoğurdu üfleyerek yiyeceklerdir.”