Bayraklı'da Turan Mahallesi'nde eski Turyağ Fabrikası'nın ve hemen önündeki denize sıfır tarihi yalıyı satın alan Rönesans İnşaat, 2014 yılında bu alan için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunu sundu. O dönemdeki Rönesans Turan Karma Projesi'nin yatırım maliyeti 297 milyon 60 bin TL olarak belirlendi. Raporun sunuduğu tarihte 1 dolar 2.2 TL civarındaydı. Dolayısıyla proje 135 milyon 27 bin 272 dolara denk geliyordu. Projenin yine benzer büyüklükte ve mantıkta olacağı  fakat tasarımında değişiklikler yapılabileceği iddia edilirken yatırım maliyetinin de bugünkü kurla 2 milyar 466 milyon TL edeceği öğrenildi.

İZBAN'A VE DENİZE SIFIR

Turan İZBAN durağının hemen yanında ve denize 50 metre mesafedeki 21 bin 394 metrekarelik alanda tıpkı 2014 yılındaki gibi bir 40 katlı bir gökdelenin yapılacağı, ayrıca otel, ofis, mağaza ve konutların yer alacağı öğrenildi. Alanı düzeltme ve moloz kaldırma çalışmaları sürerken bir yandan da 5 yıl süreceği iddia edilen inşaatta çalışacak 2 bin işçinin kalacağı yatakhaneler kurulmaya devam ediyor. 

YÖNETİME 'YALI'

Gökdelen için 15 metrelik temel kazılacağı ve yerin altına 20 metrelik kazıklar çakılacağı belirtildi. İnşaatın 7 gün 24 saat esasına göre süreceği ve 3 vardiya halinde 2 bin kişinin çalışacağı öğrenildi. Proje alanının hemen önünde denize sıfır ve kendi iskelesi bulunan tarihi yalının ise önce satış ofisi olarak hizmet vereceği ardından Rönesans'ın yönetim kurulu üyelerinin İzmir'de geldiklerinde konaklayacağı bir hale dönüştüreleceği iddia edildi.  

GÜNLÜK 4 BİN NÜFUS

Konuyla ilgili Rönesans Holding yetkililerine ulaşılamazkan 2014 yılındaki projenin benzerinin yapılacağı tahmin ediliyor. Bu rapora göre, 'Turan Karma Kullanım Projesi' kapsamında 350 adet konut, 200 odalı Turizm Konaklama Tesisi ve 320 adet ticaret ve ofis birimi olmak üzere toplamda 870 adet bağımsız birim öngörülüyor. Ortalama nüfusun 4 kişi kabul edilmesi halinde ise proje bitiminde bu alanda 3 bin 480 kişi yaşayacak. Proje kapsamında ticaret üniteleri, finans ve sigorta birimleri, büyük mağazalar ve büro birimlerini günde yaklaşık 600 kişinin ziyaret etmesi beklenirken günlük nüfus 4 bin kişiyi geçecek. Murat ERVİN

ÖDÜL ALMIŞTI

Yapı alanında bulunan iki adet tescilli kagir yapı restore edilerek korunacak. Bu kagir evlerden deniz kıyısındaki ‘Braggiotti Evi’ olarak bilenen kagir yapı 2014 yılı içinde restore edilerek esaslı onarım dalında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı Tarihe Saygı Ödülü'nü almıştı.