Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde kalite ve verimi artırmak için tüm paydaşlar bir araya geldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği koordinasyonunda ve İncir Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kuru İncir Teknik Çalışma Grubu" toplantısında kuru incirin değerini daha fazla artırmak için önümüzdeki dönemde atılacak adımlara ilişkin yol haritası belirlendi.

Kuru incirin geleceği, Aydın Erbeyli’de faaliyet gösteren İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen "Kuru İncir Teknik Çalışma Grubu" toplantısında belirlendi. Daha kaliteli kuru incir üretimi sağlamak ve kuru incir üretiminde verimi artırmak için kolları sıvayan paydaşlar, belirlenen amaçlara yönelik yapılması gereken faaliyetleri masaya yatırdı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından koordine edilen ve İncir Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi destekleri ile gerçekleşen ve EKMMİB adına YK Başkan Yrd. Mehmet Ali IŞIK, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim ARPACI, EÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya, kuru incir üretiminin yoğun olduğu Aydın ve İzmir İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Aydın, İzmir ve Nazilli Ticaret Borsaları, Aydın ve İzmir il, ilçe tarım ziraat odaları ve kuru incir ihracatçısı firmaların teknik personellerinden oluşan 60 kişilik bir teknik ekip katıldı. Kuru incir üretiminin hasat, hasat sonrası ve depolama aşamalarında yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemlerin tartışıldığı toplantıda önemli kararlar alındı.

TÜNEL SİSTEMİ İLE KURUTMA


Toplantıda incir ağaçlarının altlarına file sistemi kurularak hasat yapılmasının yaygınlaştırılması için bir ön çalışma yapılmasına karar verildi. Bu çalışmanın ilk ayağı Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve bazı ihracatçı firmaların desteği ile hayata geçirilecek. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından belirlenecek köylerdeki pilot bahçelerde denemesine başlanacak sistem ile elde edilecek kalite artışı ve ekonomik analiz değerlendirmeleri gibi sonuçlar, sektör ve üretici temsilcisi kuruluşlar ile paylaşılacak. Sonuçların olumlu olması halinde gelecek üretim sezonunda bu sistemin ve tünelde kurutma sisteminin yaygınlaştırılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek kapsamına alınmasının talep edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıda Lisanslı depoculuk sisteminin/soğuk hava depolarının kurulması ve ilgili Bakanlıkça desteklenmesi yönünde girişimlerde bulunulması ve üretici depolarının iyileştirilmesi için yayın ve bilgilendirme çalışmaları yapılması kararları da alındı. DHA