Hasat dönemi gelmesine rağmen buğday fiyatlarının açıklanmamış olması tepkileri beraberinde getirdi. Üretici artan maliyetlerden dolayı zarar ederken buğday taban fiyatının ise bir an önce maliyetleri karşılayacak şekilde açıklanması gerektiğini belirtiyor. Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, “Buğdayda yapılan maliyet hesaplamasına göre ilk fiyatın, yani başlangıç fiyatının en az 8-8,40 lira düzeyinde olması gerekmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) derhal, gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması gerekmektedir” dedi.

BUĞDAY YEM YAPILIYOR

Yanılmaz, fiyatların açıklanmaması nedeniyle bazı bölgelerde çiftçinin buğdayını erken hasat ederek hayvan yemi yaptığına dikkat çekti. Bu durumun çiftçinin de tüketicinin de zararına olduğunu vurgulayan Yanılmaz, makarna gibi buğday ürünlerinin fiyatının artacağını aktardı. Buğdayda yapılan maliyet hesaplamasına göre ilk fiyatın, yani başlangıç fiyatının en az 8-8,40 lira düzeyinde olması gerektiğini söyleyen Yanılmaz: “TMO’nun derhal, gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması gerekmektedir" dedi. Ülke genelinde bir rekolte düşüklüğü yaşanabileceğini ve bunun 19 milyon tonun üzerine çıkmayacağını düşündüklerini belirten Yanılmaz, şunları söyledi: "Türkiye genelinde bazı bölgelerimizde hasada yakın bir dönemde buğdayın serbest piyasada ton başına 7 bin lira düzeyinde oluşan fiyatına karşın TMO’nun fiyat açıklamaması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kuraklık, Şanlıurfa’da Adana’da ve birçok ilimizde yaşanan don ve dolu zararları gibi nedenlerden dolayı buğday rekoltesinin bu yılda 19 milyon tonun üzerine çıkmayacağını düşünmekteyiz.” Yanılmaz taban fiyata ilişkin şu talepte bulundu: “400 kilogramlık verime göre bu yıl maliyet en az 5,96 TL’dir. Yüzde 30 çiftçi karı ile de olması gereken fiyat 7,75 TL yani ilk fiyatın en az 8 lira düzeylerinde açıklanması gerekmektedir.”

TARIMIN SATILMASINA TEPKİ

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Tırtar mahallesinde, köylülerin tarım yaptığı Hazine’ye ait yaklaşık 150 dönüm arazinin satılmasına tepki gösterdi. Başarır “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hazine’ye ait, köylü ve çiftçiler tarafından tarım yapılan bu araziyi birilerine peşkeş çekmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Köylüler bu arazide atalarından, dedelerinden beri tarım yapıyorlar. Limon, zeytin; tarım ürünleri yetiştiriyorlar. Çiftçilerimiz zaten geçinemiyor. Birçoğu icralık. O küçücük evleri bu insanlara çok mu gördünüz? Ne yazık ki AKP için her şey para.”