Haber/ Gökçe ADAR

Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden Brezilya'da iklim şartları nedeniyle kahvenin az olması dünya genelinde kahve fiyatlarını yükseltti. Yıllık yaklaşık 500 milyon liralık kahve ithalatı yapan Türkiye'de de arz sıkıntısı nedeniyle kahve zamlandı. Ağustos ayında kilosu 50 liradan satılan kuru kahve gelen son zamlarla 100 liraya kadar yükseldi.

ZAM HAZIRLIĞI

Kahve fiyatlarının artmasının kahveci esnafına olumsuz yansıyacağını söyleyen İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, işletmelerde satılan kahveye de zammın kapıda olduğunu söyledi. Kırdı, “Kuru kahve fiyatlarına gelen zam esnafı da elbette etkileyecek. Zamdan sonra belirlenecek yeni fiyatlar şu an komsiyonda görüşülüyor. Komisyon kararından sonra esnaf da yeni fiyatlara göre kahve satmaya başlayacak Bir fincan kahve fiyatının küçük çay ocaklarında 6-8 TL arasını, büyük işletmelerde ise 15 TL'yi bulacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

'ÇAY ŞEKERSİZ KALDI'

Geçtiğimiz hafta özellikle zincir marketlerde şekere ulaşılamaması sonrasında stokçuluk yapıldığı iddialarının gündeme gelmişti. Geçtiğimiz gün TÜRKŞEKER'in şeker fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldığını açıklamasıyla şeker, raflara geri döndü. Şekere gelen yüzde 25'lik zam sonrasında vatandaşın artık şekersiz çay ve kahve içmek zorunda kalacağını ifade eden Kırdı, “Zamların arkası kesilmiyor. Şekere gelen yüzde 25'lik zam esnafa da vatandaşa da olumsuz yansıyacak. Vatandaş, çayı da kahveyi de şekersiz içmek zorunda kalacak. Artık esnafın da vatandaşın da alım gücü düştü. Kahveci esnafı zaten koronavirüs sebebiyle işletmelerini kapatmak zorunda kalmıştı. Gelen zamlar da iyice belini büktü. Zor bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

'KÖKTEN BİTERİZ'

Koronavirüs salgınından en çok kahveci esnafının etkilendiğini ve işyerlerinin kapalı kalması nedeniyle hala borçlu esnafın olduğunu ifade eden Kırdı, yeni bir kapanma sürecine girilmesi halinde esnafın kökten biteceğini dile getirdi. Kırdı, şu ifadeleri kullandı: “Pandemi döneminden en çok nasibini alan meslek biz olduk. Aylarca işletmelerimiz kapalı kaldı. Açıldıktan sonra da işletmelerimizin toparlanması çok zor oldu. Çünkü esnaf, pandemi döneminde arkasında adeta bir borç dağı bıraktı. Su borcu, elektrik borcu, sigorta, vergi borçları gibi. Şimdi yavaş yavaş ödemeye başlamışken tekrar bir kapanma esnafı sıkıntıya sokmaz, kökten bitirir. Esnafın, burnundan soluğu bir dönemdeyiz. Kahveci esnafı biterse, Türkiye ekonomisi biter.” 

'HATIR SATIR OLDU'

İZTO Meclis Üyesi Adnan Koç da, zamla beraber kahve içmenin daha da lüks hale geleceğini ifade ederek, “Verdik yetkiyi gördük etkiyi. Zam gelmeyen hiç bir ürün kalmadı. Kahve içmek zaten lüks idi, şimdi daha da lüks oldu. Biz eskiden müşterilerimize yemekten sonra kahve ikram ederdik. Kahve ikramı da hayal oldu. Kilosu 80 TL olan bir kuru kahveyi müşteriye nasıl ikram edeceksiniz? Artık esnafta, kahve ikram etmekten vazgeçti. Kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler, hatırı falan kalmadı; hatır oldu satır. Zam olmayan bir şey kalmadı ki. Bırakın kahveyi, vatandaşların tencereleri kaynayamıyor artık” dedi.