İzmir Ticaret Odası'nda seçimin 1 ay önceye çekilmesi baskın seçim iddiasını gündeme taşıdı. Başkan adaylığını açıklayan Zeki Yöndem “Yangından mal mı kaçırıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Kasım ayında yapılması planlanan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu seçimleri sürpriz bir kararla 5 Ekim Perşembe'ye alındı. Fuar İzmir'de gerçekleştirilecek seçimde İZTO'nun 55 bin üyesinin oy kullanması bekleniyor. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, üyelerden gelen talebi yönetim kurulunda değerlendirdiklerini ve 5 Ekim Perşembe günü için seçim kararı aldıklarını açıkladı. Yapılacak seçimlerde üyeler önce meslek komitesi üyelerini seçecek, ardından meslek komitesi içinden meclis üyeleri belirlenecek. Meclis üyeleri yönetim kurulu başkanını, yönetim kurulunu, meclis başkanını ve meclis başkanlık divanını seçecek.

SAĞLIKLI YAPILAMAZ

Ancak Kasım ayının ilk haftasında yapılması gereken seçimlerin bir ay önceye çekilmesinin yönetim kurulunda tepkilere neden olduğu ifade edilirken bir tepki de İZTO Başkan Adaylığı'nı açıklayan Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem'den geldi. “Yangından mal mı kaçırıyorsunuz” diyerek seçim tarihini eleştiren Yöndem, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın baskın seçim kararı ile rakiplerinin önünü kesme niyetinde olduğunu ifade etti. 55 bin kişinin oy kullanacağı, İzmir ticaretini temsil eden bir oda seçiminin, erken bir tarih olan 5 Ekim olarak belirlenmesinin yanlış olduğunu ifade eden Yöndem, “İzmir Ticaret Odası seçimleri kent için çok önemli, Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Nedir bu acele? Bu kadar süre içinde sağlıklı ve rekabetçi bir seçim çalışması yapılamaz. 132 yıllık köklü bir kurum olan İzmir Ticaret Odası bu şekilde idare edilemez. Baskın seçim kararı bunu bir kez daha ortaya çıkardı” dedi.

ART NİYETLİ BİR KARAR

ito-(2)Henüz kendisinden başka adayın çıkmadığı, üyelerin komite seçimleri için listelere ulaşamadığı bir ortam varken mevcut başkan Ekrem Demirtaş’ın 5 Ekim gibi yakın bir tarih belirlemesinin art niyetli olduğuna dikkat çeken Zeki Yöndem, “Şeffaf ve demokratik bir seçim yerine rakiplerine çalışma fırsatı vermeden, 25 yıllık başkanlığını ne pahasına olursa olsun devam ettirme amacı güden Ekrem Demirtaş’ın bu baskın seçim kararı geri tepecektir. İzmir Ticaret Odası’nın 55 bin üyesi aslında İZTO’nun nasıl bir yönetim sistemi ile yönetileceğini oylayacak. İzmir Ticaret Odası, bu kararla örneğini gördüğümüz Demirtaş zihniyetiyle mi; şeffaf, katılımcı, demokratik bir ortak akılla mı yönetilecek, karar verecekler” diye konuştu.