Özel/Murat ERVİN
İzmir'de son 6 ayda 15 güneş enerji santrali projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Toplam yatırım değeri 650 milyon lirayı bulan 278 MW'lık güneş enerji santralleri için 584 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 4 bin 774 dönüm alana güneş panelleri kurulacak. İzmir'de 2022 yılında ÇED başvurusu yapılan söz konusu 15 GES projesinin tamamlanmasıyla 140 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçte elektrik üretilecek. Ticarethanelerin mevcut sistemde 1 MW için 27 milyon lira elektrik parası ödemesi gerekirken toplam 278.55 MW'lık GES sayesinde 7 milyar 743 milyon liralık tasarruf yapılmış olacak. Yani söz konusu 15 GES projesine yapılan maliyetin 12 katın bir para şehir şebekesi için elektrik parası olarak harcanmaktan kurtulacak.

ÇAY DEĞİL GÜNEŞ TOPLAYACAK! 
İzmir'de Karaburun, Menderes, Bergama, Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa, Foça, Aliağa ve Dikili'de yapılacak projelere son olarak Karadenizli çay üreticisi Doğuş da Bergama'ya yapacağı GES ile katıldı. Ödemiş'te soğuk çay üretim fabrikası ile salça ve çay fabrikası bulunan Doğuş, çayını Karadeniz'in tarlalarından enerjisini ise Bergama'nın ovalarından elde edecek. Toplam 3 bin konutun ihtiyacı olan 6 MW'lık elektriği üretecek GES projesi toplam 55 milyon liraya mal olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda projenin inşaatında 12; işletme aşamasında 12 kişi olmak üzere toplam 24 kişiye iş imkanı sağlanacağı ve projenin 8 ayda tamamlanacağı belirtildi. Raporda ayrıca söz konusu 6 MW'lık enerjiyi elde etmek için 8 bin adet güneş paneli 93 dönümlük araziye yerleştirilecek. 

DÜZENLEME ETKİSİ
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından her geçen gün daha fazla yararlanan ülkemizin, geçtiğimiz temmuz ayında enerji depolama sistemleri yatırımcılarını destekleyecek çok önemli bir karara imza attığını hatırlattı. Kalaycı, “Buna göre elektrik depolama yatırımı yapmayı taahhüt eden yatırımcılar, bu yatırımın kurulu gücüne eşit olacak şekilde rüzgâr veya güneş enerjisi santrali yatırımları yapmak isterlerse doğrudan lisans alma hakkına sahip olacak. Yatırımcılara sağlanan bu avantaj, mevcut rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin kapasite artışları için de geçerli olacak. Bu yatırımlar Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) da yararlanabilecek. Bu düzenleme ile önümüzdeki süreçte İzmir'de GES ve RES yatırımları daha da artacaktır” dedi.

'EVLERİN ÇATISINA KURULSUN'
Türkiye’de imkânı olan herkesin kendi enerjisini üretebileceği bir sistem kurulması gerektiğini belirten Kalaycı şöyle konuştu: “Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi çok önemli. İşletmelerin, konutların kendi elektriğini üretebilecek iradesi ve finansal gücü varsa bırakalım üretsin. Ancak bunu yaparken insanları yormayan, onları tek noktada karşılayan ve tüm süreçlerini aynı noktada tamamlayabileceği bir sistem kurmalıyız. Vatandaş çatısına güneş enerjisi kuracaksa haftanın 7 gün açık olan başvuru noktalarında tüm izinlerini süratle alabilmeli. Vatandaşın üreteceği her kilovat enerji, karşılığı olan dövizin cebimizde kalması anlamına geliyor. Kamu otoritesi küçük yatırımcıların süreçlerini yetkilendirdiği ve en katı şekilde denetlediği mekanizmalara bırakmalı, kendi dikkatini ve motivasyonunu da elektrik dağıtım sisteminde yapılması çok acil yatırımlara vermeli.”