Haber / Murat Ervin
İzmir Ticaret Odası (İZTO) nisan ayı meclis toplantısında konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile 2 projede ortak çalışma başlattıklarını söyledi. Özgener, “İzmir için yeşil ve mavi büyüme yaklaşımları temelinde bilgi üretmek, öncü, özgün ve örnek projeler geliştirmek misyonuyla hareket eden, İzmir’in kalkınma vizyonunu oluşturmak üzere ‘Temiz Enerjinin Başkenti İzmir’ ile ‘Yenilikçi Endüstrilerin Öncü Şehri İzmir’ projelerinin çalışmalarına başlandı” dedi. Söz konusu projeler kapsamında İzmir limanı arka bölgesinde teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasına yönelik fizibilite çalışması yapılacağını aktaran Özgener, “Diğer proje ise Çandarlı Limanı Projesi’nin revizyonu ve liman ile bağlantılı Rüzgâr Sanayi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulmasına yönelik fizibilite çalışmasını kapsıyor. Her iki projenin detaylı analiz, etüt ve planlama çalışmalarının yapılmasında biz de Oda olarak çalışmaya katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

ENFLASYONDA ADRES: HÜKÜMET

Başkan Mahmut Özgener, artan enflasyon oranlarına da dikkat çekerek, “Yüksek enflasyonda yüzde 20’lik pay global emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanmakta. Fakat gerisi ülkemizdeki yerel dinamiklerin ve para politikasının bir sonucu” ifadelerini kullandı. Enflasyonun ivmesinin ülkemizde bir süredir hızlandığına dikkat çeken Özgener şöyle konuştu: “Ekonomistler, global emtia fiyatlarındaki yükselişin Türkiye’deki enflasyona etkisini yüzde 20-30 arasında hesaplıyor. Fakat geri kalanı, ülkemizdeki yerel dinamiklerin ve para politikasının bir sonucu. Merkez Bankası politika faizinin indirilmeye başlandığı Eylül 2021’den beri enflasyon yüzde 19 seviyesinden yüzde 61 seviyesine yükseldi. Tüm dünyada politika faizlerinin sıkılaştırılmaya başlandığı 2021’in ikinci yarısından itibaren, faizleri sıkılaştırmayıp düşüren tek ülkeyiz. İhtiyacımız; pansuman şeklinde günlük olarak değiştirilen uygulamalar yerine, öngörülebilirliği artıracak önlemler alınmasını istiyoruz.”

Özgener, Mayıs ayı sonu veya Haziran ayının ilk haftası gibi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir görüşme yapacaklarını aktararak diğer odaların katılımıyla gerçekleştirilecek bu toplantıda hem sorunları anlatıp hem de taleplerini ileteceklerini belirtti.

‘HAZİRAN’DA TANITABİLİRİZ’

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) Güzelbahçe’ye yapacağı kampus için tasarım yarışmasının devam ettiğinin altını çizen Özgener, yarışmaya yaklaşık 130 ön kayıt yapıldığını vurguladı. Kampüs alanını büyütmeye devam ettiklerini de anlatan Özgener, “Mevcut alanımıza komşu olan 3 parseldeki toplam 104 bin 860 metrekarelik yeri de üniversitemize kazandırdık. Böylece kampüs alanımız 260 bin 665 metrekareye ulaştı. Haziran sonuna kadar bu süreç bitecek ve 24 ay içinde orada eğitim başlayacak. Kısmetse Haziran meclisinde projeyi sizinle paylaşacağız ve kısmetse sonbaharda temel atacağız” dedi.

‘MIAMI’DEN HABER BEKLİYORUM’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Odamız, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve İZFAŞ yetkililerinden oluşan İzmir heyetinin Miami Sea Trade kruvaziyer fuarında olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekleyen Özgener, “Heyet üst düzey temaslarda bulunuyor. Görüşmelerle ilgili sürekli bilgi alıyorum. Güzel haberlerle döneceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.