Haber / Murat ERVİN

İzmir Ticaret Odası uzun bir aradan sonra Meclis toplantısını İZTO binasında fiziki katılımla gerçekleştirken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da meclis üyelerine çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mart 2020'den bu yana ilk kez fiziki toplantı yaptıklarını ve bu toplantının da hibrit olarak düzenlendiğini aktaran İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Konak ilçesinin kentin ticaret, sosyal ve kültürel açıdan bir merkez olduğunu; bu alanda 20 binden fazla İZTO üyesinin faaliyet gösterdiğini söyledi. 

'FARK REKOR SEVİYEDE'

Eylül ayında TÜFE'nin yüzde 19.58 olarak gerçekleştiğini yurtiçi ÜFE'nin ise yüzde 43.96 olduğunu anlatan Özgener, “Türk Lirası’nın değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki yükselişi, TÜFE ile Yurtiçi ÜFE arasındaki fark olarak da hissediyoruz. Aradaki bu fark rekor seviyelerde ve kapanması gerekiyor. Beklentimiz, Yurtiçi ÜFE’nin düşmesi. Ancak, Türk Lirası’nın değer kaybı ve olumsuz enflasyon beklentileri ile maalesef tam tersi bir durum yaşanma olasılığını yüksek görüyoruz” dedi.

'BEKLENEN FAYDA GÖRÜLMEDİ'

İçinde bulunulan enflasyon – kur - faiz sarmalı ile kamu bankalarının faizleri düşürse bile kredi kullanmak isteyenler ile ihracatçıların amaçlanan faydayı arzu edilen seviyede göremediklerini aktaranr Özgener, “Artan enflasyon ile sabit gelirlilerin alım gücü üzerindeki olumsuz etki de hem ekonomik, hem de sosyal açıdan gittikçe büyüyor. Yurtiçi ekonomik göstergeler bize uzunca bir süredir ekonomik politikalarda önceliğin makroekonomik istikrara verilmesi gerektiğini işaret ediyordu. Mevcut durumda yurtdışında artan enflasyon riski ve sıkılaşan para politikaları, ekonomik ve finansal istikrar ihtiyacımızı daha da önceliklendirmemiz gerektiğinin altını çiziyor” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER İÇİN 'EĞİTİM KART'

Konak Belediyesi ile İZTO arasında Eğitim Kart projesini imzalayacaklarını anlatan Özgener şunları söyledi: “Bu protokol ekonomik ve finansal sıkıntı yaşayan kırtasiyeler için can suyu olacak. Daha önce de Eğitim Kart protokolü imzamıştıkb Şimdi de ihtiyaç sahibi öğrencilere ve ailelere ulaştıracağımız bu kart ile esnafımıza da destek olacağız. Ayrıca üyelerimizin sorunları için doğrudan iletişim sağlamasına yönelik Konak-İZTO iletişim hattının da kurulmasını başkanımızdan rica ediyoruz. Yönetim Kurulumuzun kararıyla kentimizde düzenlenen uluslararası fuarlara katılan firmalara verdiğimiz destekleri 40 metrekareden 60 metrekareye yükselttik. Böylece stand tutarının yüzde 50'si odamız tarafından karşılanacak.”

EN ÖNEMLİ MADDE: DÖNÜŞÜM

Üç gün sonra kenti derinden etkileyen depremin birinci yılının geride bırakılacağını aktaran Özgener, “Kentimiz için en önemli gündem maddelerinden birinin, kentsel dönüşüm olduğuna inanıyoruz. En büyük dezavantajlarımızdan biri eskiyen yapı envanterimiz. Sadece Konak değil kentimizin büyük ilçeleri olan başta Karabağlar ve Buca olmak üzere Bornova, Karşıyaka, Bayraklı’da da bu ihtiyaç fazlasıyla var. Kentsel dönüşüm konusunda devletimizin kredi olanaklarını geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geniş bir geri ödemesiz dönem, uzun vadeler ve kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı, mevcut evlerde oturan vatandaşlarımızın da ikna olmasına ve harekete geçmesine sebep olacaktır” dedi.