Haber / Murat ERVİN

Yatırımcıların İzmir’den 1.6 milyar kişilik, 26.7 trilyon dolarlık GSYH’ye ve 22.5 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip yurt dışı pazarlara kısa sürede ulaşabilmesi mümkün. İzmir’de bulunan ve içinde yaklaşık 150 bin kişinin çalıştığı 13 organize sanayi bölgesi, biri son aşamada olan 3 serbest bölge ve 4 teknoloji geliştirme bölgesi (teknopark), farklı sektörlerdeki yatırımcılara çok sayıda yatırım alanı alternatifi ve altyapısı sunmakta. Bireylerin yaşam kalitelerini yükselten altyapı olanakları ve temiz çevre koşulları, İzmir’i Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek illerinden birisi yaparken yatırımcıların da İzmir’i tercih etmesinde önemli bir etken oluşturmakta.

15 MİLYARLIK YATIRIM

İzmir yatırımcılara sunduğu lojistik avantajlarla ülkemizin en batısında Avrupa’ya açılan bir kapı niteliği taşımakta. Ege’ye yayılan ve 5 spesifik farklı iş alanına odaklanan OSB yatırımlarınin 228’si sera, 106’sı sanayi olmak üzere toplam 334 parselden oluşuyor. 9.2 milyon metrekare alana yayılan Söz konusu OSB’ler için altyapı yatırımları 1.8 milyar TL’yi aşarken, yer tahsisi yapılan şirketlerin yapacağı yatırımların tutarı 13.6 milyar TL’yi bulacak. İzmir ayrıca Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek 3'üncü ili konumunda. Kentteki 9 üniversiteden her yıl 2 bine yakın mühendis mezun oluyor. 14 limanıyla yatırımcılara önemli lojistik avantajlar sağlanıyor. Ayrıca Adnan Menderes Havalimanı da yılda ortalama 10 milyon yolcuyu 35 ülkedeki 68 kente doğrudan ulaştırıyor.

TURİZM VE TEKNOLOJİ

Mahmut Özgener (İZTO Başkanı): Seyyahların ve diplomatların, ticaretin kenti, İzmir’in Türkiye ve dünya turizm hareketi içindeki payını istediği ölçüde artırması için büyük emekler veriliyor. Ancak bir özlem var, her masada dile geliyor; dün de bugün de İzmir’i yaşayanlar, İzmir’de çalışanlar, İzmir’e yatırım yapanlar kentin sanayi ve tarımdaki önemi kadar uluslarararası turizminin de gelişmesini istiyor. Havacılıktan yeme içmeye, konaklamadan acenteciliğe, taşımacılıktan teknolojiye, dijital dünyadan sağlığa çok geniş bir yelpazede istihdam ve refah sağlayan, yaşama keyif veren seyahat ve turizm endüstrisinin 50’den fazla alt sektör ile ilişkili olduğunu düşünürsek turizm noktasında kentimizin avantajları çok fazla.

'İZMİR'DE YOK YOK'

Jak Eskinazi (EİB Başkanı): İhracatta Ege Bölgesi ve İzmir oldukça önemli bir konumda. Ege ve İzmir'den her türlü ihracat yapılıyor. Rakamlara baktığımızda da bunu görüyoruz. Ege ve İzmir olarak Türkiye'nin lokomotifi konumundayız. Her şeyi yapabilen ender bölgelerdeniz. İzmir'de yok yok diyebilirim. Tarım, sanayi, insan gücü, eğitimli iş gücü, ulaşım, lojistik gibi her şey var. Avrupa ve dünyayla iletişimde her yerden ilerideyiz. Dolayısıyla bu bölgenin ihracat sektöründe öne çıkmaması için hiçbir sebep olmadığı için de zaten öne çıkıyoruz. İzmir'in potansiyeli etrafına da sıçrıyor. Ege Bölgesi şu an Türkiye'nin en şanslı bölgelerinden biri. Önümüzdeki süreçte mevcut sorunlar aşıldığında Ege, daha da parlayacak.

'KENTE İLGİ YÜKSEK'

Dr. Faruk Güler (ESBAŞ CEO'su): Hem yabancı hem de Türk firmaların İzmir’deki serbest bölgelere ilgisi son derece yüksek. Sürekli dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisinde cari dengenin sağlanması konusunda stratejik rol oynayan kentlerin başında İzmir geliyor. Ancak, güçlü ekonomisi, üretkenliği, büyüme hızı, rekabet gücü, ihracatı, sahip olduğu sermaye büyüklüğü, işgücünün niteliği ve lojistik üstünlükleri düşünüldüğünde, kentin ülke ekonomisine çok daha fazla katma değer sunabilir. İzmir, son yıllarda kara ve demir yolu bağlantıları ile daha da güçlü hale gelen lojistik üstünlüğününün yanında deniz, kara ve demir yolu bağlantılarının kesiştiği konumda Ayrıca rüzgar, güneş, jeotermal ve biokütle enerjileriyle de yeşil enerji alanında önemli başarılara imza atıyor.

KENTİN 10 AVANTAJI

1- İzmir’den 1.6 milyar kişinin yaşadığı 35 ülkedeki 68 kente doğrudan uçuş

2- Yıllık 30 milyar dolarlık ihracat

3- Kent genelinde 200 bin kişinin çalıştığı 13 OSB, 2 serbest bölge ve açılışa hazırlanan 1 serbest bölge ile 2 Tarım OSB

4- Farklı kargo taşımacılığına yönelik 14 liman

5- Toplam 9 üniversiteden yılda 2 bini mühendislik olmak üzere 20 bin mezun

6- İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi (İzQ) ile katma değerli üretime odaklan kentte tescil edilmiş marka sayısı 5 bin 348, patent sayısı 89, tescil edilmiş tasarım sayısı ise 1815

7- Açılan otobanlarla İstanbul'dan İzmir'e yaklaşık 5 saatte ulaşım

8- Yurtiçi ve yurtdışı kargo dağıtım merkezi konumunda olacak Kemalpaşa Lojistik Köyü'nün bulunması

9- Dünyanın en büyük lojistik limanlarından Çandarlı Limanı'na yakınlığı

10- Teşvikler kapsamında 1. Bölge'de yer alan kentte şirketlere KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti. Yatırım oranının yüzde 15 ila 20'si oranında vergi indirimi, 2 ila 3 yıl arasında değişecek sigorta primi desteği sunulmakta, ayrıca yatırım yeri tahsisi