İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılında faaliyete geçen İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, Arge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (İZLADAŞ) başarılarına bir yenisini ekledi.

Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi’nin (ICAC) iştiraki olan CSITC (Commercial Standardization of Instrument Testing of Cotton ) tarafından düzenlenen pamuk lif analiz laboratuvarları karşılaştırma çalışmasına (Round Trials) 2017 yılında katılmaya başlayan ve çalışmanın tüm etaplarında önemli başarılar elde eden İZLADAŞ bu başarısını 2018/1. etabında da artırarak devam ettirdi.

2018/1. etap sonuçlarına göre; tüm özelliklerde referans değere en yakın ölçüm sonucu olarak 125 cihaz arasında İzmir Laboratuvarı 0,14 değerlendirme skoru ile dünyada 1. sırada, Selçuk Laboratuvarı ise 0,19’luk değerlendirme skoru ile 4. sırada yer aldı.

İzmir ve Selçuk’ta faaliyet gösteren İZLADAŞ pamuk lif analiz laboratuarları; 31 ülkeden 76 laboratuvar ve 125 cihazın katıldığı karşılaştırma testlerinde; dört farklı numunede beş gün süre ile yapılan çalışma sonucunda %100 tolerans değerleri içinde ölçüm sonuçları vererek tam puan aldı.

Geniş bir katılım ile gerçekleştirilen CSITC laboratuvarlar arası karşılaştırma testine; Amerika Tarım Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren tüm sınıflandırma laboratuvarları ve FIBRE– Faserinstitut-Bremen başta olmak üzere birçok önemli pamuk üreticisi ülkeden laboratuvar katılıyor. Laboratuvarlar arası karşılaştırma çalışması yılda dört kez yapılan organizasyon sayesinde dünyada bu alanda faaliyet gösteren laboratuvarların ölçüm performanslarını diğer laboratuvarlarla değerlendirme imkanı sağlanarak, laboratuvar çalışma standartlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

2014 yılından bu yana ICA-Bremen Cotton Round Test’e katılan İZLADAŞ, CSITC Round Test’e katılımı ile lif analiz cihazlarının ölçüm yeterliliklerini iki farklı organizasyonda test ediyor. Mevcut pozisyonu gereği cihaz doğrulama ve kalibrasyon prosedürlerine oldukça önem veren İZLADAŞ, laboratuvar ölçüm performanslarını geliştirmeyi ilke haline getirmiştir.