İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun” Projesi kursiyerleri sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen tanıtım toplantısına İzmir Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç ile hafriyat sektörünün önde gelen kurumlarının bölge temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, İzmir’de yaklaşık 300 bin Roman vatandaşın yaşadığının tahmin edildiğini belirterek, "Bu sayı İzmir’in toplam nüfusunun yüzde 13’üne karşılık geliyor. Romanlar da ülkemizin vatandaşı, dolayısıyla daha iyi şartlarda yaşama ve sosyal haklardan yararlanma hakkına sahipler. Bu nedenle kentimizde yaşayan Roman vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız. İzromder, İzmir’de yaşayan Romanlar için bir istihdam hareketi başlattı. 'İlle de Bir İş Olsun' başlığıyla oluşturulan proje, Avrupa Birliği hibe programından destek almaya hak kazandı. Bu proje sayesinde İzmir’de yaşayan 100 Roman vatandaşımız, 12 ay boyunca iş makinesi operatörü olarak yetiştirilecek. Dilerim ki, eğitimini tamamlayan kursiyerler iş hayatına kısa zamanda başlayarak kentimizin istihdamına katkı sağlar. Bu proje diğerlerine de örnek olur" diye konuştu.

770 TL. TEŞVİK VAR

Türkiye İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener ise bu projenin meslek eğitimine dönüştürülmesi konusunda gerekli rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini verdiklerine dikkat çekerek, "İŞKUR olarak taahhüt ediyorum. Diyorum ki; bu eğitimleri verdik, kursiyerler esas olarak iş başında eğitilmeli. Biz 3 aylık eğitim boyunca 54 lira cep harçlığını karşılayalım, genel sağlık sigortalarını biz ödeyelim. İşverenler istihdam seferberliği teşviklerinden yararlansın. 4'üncü aydan itibaren de kadroya aldıkları takdirde 770 liralık teşvikten yıl sonuna kadar yararlanma imkanı var" ifadesini kullandı.

''İLLE DE ROMAN OLSUN'' DESİNLER

İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın da, verilen eğitim ardından alınacak iş makinesi ehliyetinin ücreti konusunda yardım istendiğini kaydederek, şunları söyledi: "Biz de İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'a başvurduk. Sadece sürücü belgelerinin masraflarını ödenmesi konusunda yardım istedik. Ancak onlar iş de temin etmek istediklerini söylediler. Ülkemizin en iyi müzisyenleri roman vatandaşlarımızın arasından çıkıyor. Bam telimize dokunan en iyi müzikleri çok çalışarak onlar yapıyor. Roman vatandaşlarımızın çok çalışkan olduğunu biliyorum. Ehliyetinizi aldınız, işiniz de hazır çok şükür. Size çok önemli bir iş düşüyor. Bir müzisyen aranırken ille de roman olsun deniyor ya, öyle bir çalışın ki, müteahhitler iş makinesi operatörü ararken 'ille de roman olsun' desinler"

TOPLUMSAL FARKINDALIĞA ULAŞTIK

Toplantıda konuşan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır ise projeye başladıklarında toplumsal farkındalığa ulaşma amaçlarının bulunduğunu dile getirerek, bu farkındalığı yaratmayı başardıklarını vurguladı. Projeyle Roman toplumunun önüne somut bir hedef koyduklarına da değinen Cıstır, İzmir Ticaret Odası ve tüm kurumlara verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Ürettikleri projelerde STK'ların
ve resmi kurumların katılımcılığına ihtiyaç duyduklarını anlatan Abdullah Cıstır, Romanlar'ın eşit vatandaş olarak işe ulaşmalarında projeler üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.