HABER: Murat ERVİN 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ülkemize ilk 6 ayda gelen 6 milyon 667 bin turist 5 milyar 455 milyon 841 bin dolar kazandırdı. Merkez Bankası’nın açıkladığı Ödemeler Dengesi Raporunda ise 2 milyar 298 milyon doların da Temmuz ayında gelen turistlerle kazandırıldığı belirtilirken ilk 7 ayın sonunda toplam turizm gelirleri 7,8 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu beklentisi 10 milyar doları aşsa da, Bakan Ersoy’un 20 milyar hedefi şimdilik hayal.

Pandeminin devam ettiği yaklaşık 2 yıl boyunca turizm sektörü zor günler yaşadı. Türkiye’ye en fazla turistin geldiği Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin Türkiye’yi riskli ülke listesine alması yaşanan sıkıntılara adeta tuz biber ekti. Hükümetin 1 Temmuz’dan itibaren normalleşme sürecini başlatmasına karşın yerli turist, ekonomik krizin de etkisiyle ya tatil yapmaktan vazgeçti ya da karavan, çadır gibi daha uygun fiyatlı tatil seçeneklerini değerlendirdi.

İZMİR’E 460 MİLYON DOLAR

Üst gelir seviyesine sahip vatandaşların tatil beldelerinde villa veya müstakil ev kiralamasının yanı sıra yatlarda tatillerini geçirmelerinin etkisiyle oteller boş kaldı. Çeşme, Urla, Menderes, Selçuk, Dikili. Seferihisar, Karaburun, Foça gibi turizm bölgelerine sahip İzmir de yaşanan bu olumsuzluktan payını aldı. İzmir’e önceki yıllarda 1.5 milyona kadar çıkan turist sayısı, bu yılın Ocak – Ağustos döneminde 461 bin olarak gerçekleşti. Gelen turistlerin tatilleri boyunca ortalama 1000 dolar harcadığı düşünülürse kente bırakılan döviz miktarı 461 milyon 370 bin doları buldu.

BAŞKA ALTERNATİF YOK

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Danışma Kurulu Başkanı Abdülaziz Ediz, İzmir’e gelen turist sayısının yaklaşık olarak bilinmesine karşın bırakılan dövizin net olarak bilinemeyeceğini kaydetti. Resmi verilere göre elde edilen 7.8 milyar doların yıl sonuna kadar 10 milyar doları geçebileceğini aktaran Ediz, “Havaların da iyi gitmesiyle turizm hareketliliği devam eder. Önümüzdeki yıl için de olumlu düşünüyorum. Ülkemizin yerini alacak alternatif başka bir coğrafya yok. O açıdan turistler yine ülkemize gelmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

İZMİR’E 461 BİN TURİST GELDİ

Aylar Turist Sayısı

Ocak 4 bin 752 kişi

Şubat 5 bin 155 kişi

Mart 13 bin 909 kişi

Nisan 13 bin 764 kişi

Mayıs 20 bin 731 kişi

Haziran 59 bin 327 kişi

Temmuz 216 bin 984 kişi

Ağustos 126 bin 748 kişi

TOPLAM: 461 bin 370 kişi