Haber/ Murat ERVİN 

Med Tatil Köyü veya Fransız Tatil Köyü olarak da bilinen Foça'da tesis için 9 Nisan 2021 tarihinde 49 yıllığına kullanılması için yapılan ihaleyi 131 milyon TL ile BKG Ortak Girişimi kazandı. Bahreyn merkezli bir şirket olduğu ifade edilen BKG Ortak Girişimi'ne yer teslimi yapıldı ve çalışmalar başladı. Foça Tatil Köyü'nün renovasyon projesi ise İstanbul'da faaliyet gösteren Giray Yapı tarafından hazırlanıyor. Firma yetkilisi, yeri teslim aldıklarını belirterek, “Sözleşmeyi imzaladık ve renovasyona başladık. Bölgenin sit alanı olması nedeniyle mevcut binalar orijinal haline bağlı kalınarak elden geçirilecek. Renovasyon süreci yeni başladı fakat önümüzdeki turizm sezonuna yetiştirilmeye çalışıyoruz” dedi.

YAPILAR KORUNACAK

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Danışma Kurulu Başkanı Abdülaziz Ediz, söz konusu tesisin içindeki tüm yapıların SİT kapsamında tescillendiğini söyledi. Alanda, farklı bir yapı yapılamayacağını da sözlerine ekleyen Ediz, “Onun yerine mevcut yapılar renove edilerek elden geçirilecek. Mevcut 330 oda korunurken yatak kapasitesinin de yine önceki dönemdeki gibi 700 civarında olması planlanıyor. Hizmet verdiği yıllarda 120 çalışan bulunurken bu sayı yeni dönemde 150'yi geçebilir” ifadelerini kullandı.

MAYIS'A AÇILABİLİR

Tatil Köyü'ndeki tüm binaların yeni sezona yetişmese bile en azından bir kısmının önümüzdeki Mayıs'a kadar bitirilebileceğinin altını çizen Ediz, “Buranın isminin de değiştirilebileceğini tahmin ediyorum. Ayrıca gerek doğası, denizi gerekse konsepti nedeniyle tesisin yurt dışındaki elit kesime hitap edeceğini söylemek yanlış olmaz. Yine eskisi gibi tatil köyü konseptini koruyacaktır” diye konuştu. Yaz sezonu haricinde hizmet vermesinin zor olacağını da kaydeden Ediz, “Odalar klima ile iklimlendirileceği için kışın bu cihazlar yetersiz kalabilir. O nedenle kış döneminde ya hizmet verilmez veya düşük kapasiteyle çalışabilir” dedi.

İNŞAATÇILARA DA YARAYACAK

Diğer yandan yapılacak renovasyonun bölgedeki inşaat malzemesi sektörüne de hareket getireceği vurgulandı. Tadilat, tamirat gibi işlemler için gerekli malzemeler ulaşım kolaylığı nedeniyle bu bölgeden temin edilecek. Bunun yanı sıra çalışmalarda görev alacak işçilerin bir kısmı Foça civarından temin edilirken bir kısım uzmanlar ise konaklamalı olarak gelecek. Çalışanların beslenmesi ve konaklamasının bölge esnafına nefes olacağını belirtildi.

49 YIL İÇİN 131 MİLYON

Toplam 141 bin 380 metrekare büyüklüğündeki tesis 1967 yılında Türkiye’nin ilk modern Tatil Köyü olarak hizmete girdi ve 2005 yılına kadar faaliyetini sürdürdü. İşletmecisi Fransız Club Mediteranne’den ve gelenlerin büyük bölümünün kulüp üyesi Fransız turistler olmasından dolayı bölge Fransız Tatil Köyü olarak anıldı. 2005 yılında kapanan tatil köyü için daha önce 3 kez ihaleye çıkıldı. 2006 ve 2018 yıllarında yapılan ihaleleri kazanan şirketlere Özelleştirme İdaresi'nce tahsis yapılmadı. 2010 yılında açılan ihaleye ise teklif veren olmadı. 29 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen son ihalede ise 131 milyon TL ile en yüksek teklifi BKG Ortak Girişimi verdi.

TİYATRODAN DALIŞA

Özel plajları, diskosu, balık restoranı, dalış sporları, su sporları alanı, amfi tiyatro, otel, klinik, sağlık kulübü, VİP villalar, seyir tepesi, 20 blok ve 201 bağımsız birimden oluşan rezidanslar, çarşı ve dükkanlar, spor merkezi, çocuk kulübü, toplantı salonu, beach bar, tenis kortları,