Haber/ Sinan KESKİN

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Haziran ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, “Et ve Süt Kurumu halka ucuz et yedireceğim çabasına girerek ithalat yaptı. İthal ettiği ürünleri de ülkenin en ücra köşesinde bile bulunan üç zincir market vasıtasıyla satışa sundu. Satışa sunulan ürünler de hazır kıyma ve kuşbaşı. Nispeten daha az değerli ürünler. Halk kaliteli ucuz et yiyemedi. Peki golü kim yedi? Golü üretici yedi” dedi.

Üreticiye rakip oldu

Devletin Et ve Süt Kurumu eliyle kendi üreticisine ve esnafına rakip olduğunun altını çizen Arman, şöyle konuştu: “Devlet haksız rekabet doğurdu. Ülkenin her yerine bu işi yapamaya çalışan bizlere rakip oldu. Buna rağmen zarar etti. Piyasa yapıcılığı demek ülkenin bir kurumunu bu şekilde zarar ettirerek yapılamaz. Bizler çalışıp çabalayıp vergi ödüyoruz, kira ödüyoruz, elektrik faturası vs. ödüyoruz. Ama devlet gelip sana rakip oluyor. Bunun sonucunda da zarar ediyor. Bu girişim hiç kimseye yaramayan bir girişimdir.”

Mevzuat hazırlanmalı

Bakanlıkların ve devlet kurumlarının başında liyakat sahibi insanlar bulunması gerektiğini vurgulayan Arman, “Bu kurumları inisiyatif kullanabilen insanların yönetmesi lazım. Üreticinin maliyetlerini hala düşüremediniz. Neresinden bakarsanız bakın desteklenmesi gereken bir üründen bahsediyoruz ama siz halka ucuz et yedirme peşindesiniz. Devlet bu tip işlerin içinde olmamalı. İthalat yapılması gerekiyorsa da bunu piyasada serbest ticaret yapan kişiler yapmalı. Devlet ithalat için gerekli mevzuatı hazırlamalı, gerekli ortamı yaratmalı, sonra da vergisini toplamalı. İthalatı ben yapacağım, şu kurumlar satacak, gerisi batacak demekle olmuyor. Neticede olmadı. İnsanlar ucuz et yiyebiliyor mu? Yiyemiyor. Yiyemeyecek de” ifadelerini kullandı.

Kestelli: Rus pazarı değerlendirilmeli

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ticaret hacmini artırmak için Rusya'ya gideceklerini belirterek, "Hem ülkemizin hem de İzmir'in, hemen yanı başımızda kişi başına 11 bin dolarlık milli gelire sahip 147 milyonluk Rusya pazarını daha etkin bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor" dedi. Bugün borsadan bir heyetle Rusya'ya gideceklerini aktaran Kestelli, Rusya'nın hem potansiyeli çok yüksek bir pazar hem de Batı'nın sırtını döndüğü dönemlerde Türkiye'ye hep destek vermiş önemli bir komşu olduğunu vurguladı.

Yeni işbirlikleri

Kestelli, Rusya'yla olan ticaret hacmini artırmak istediklerini ve nitelikli ihracat yapma amacında olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "St. Petersburg Sanayi ve Ticaret Odası'na yapacağımız ziyaret ve St. Petersburg Başkonsolosu Yunus Belet ile görüşmemizin bu manada önemli katkılar sağlayacağını, yeni işbirliklerinin başlangıcı olacağını düşünüyorum." İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de, "TÜRİB yani 'Türkiye Ürün İhtisas Borsası' önümüzdeki ay açılıyor. Yani artık lisanslı depolarda saklanan ve elektronik ürün senedine dönmüş tarım ürünleri ülkemizin bu ortak elektronik platformunda satılabilecek” dedi.