Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis ve meslek komitesi seçimlerine üyeler yüzde 37.58 katılım gösterdi. 3972 meclis üyesinden yalnızca 1493’ünün oy kullandığı seçimde 64 meslek komitesinden 12’sinde çift, 1’nde üçlü liste yarışırken 51’inde tek liste yer aldı. Meclise giren tek kadın, Işın Yılmaz oldu.

EBSO üyesi sanayiciler gıda, tekstil, makine, elektronik, inşaat, otomotiv, yan sanayine, kimya, petrokimya, enerji gibi 64 farklı meslek komitesinde, 328 meslek komitesi üyesi ile 132 meclis üyesini belirledi. Kesin olmayan sonuçlara göre tek liste ile seçime giren 51 komitede üye sayısı değişmezken 132 kişilik mecliste 30 meclis üyesinin değişmesi bekleniyor. Firmalar yasal olarak 9 Nisan’a kadar meclis üyelerinin isimlerini bildirecek. Seçimlerdeki yüzde 37.58 katılım oranıyla EBSO en düşük katılımlı seçimlerinden birini yaşadı. Sanayici üyelerin ilgi göstermediği seçimlerde meclisteki kadın sayısı da azaldı. Meclise giren tek kadın şu an için Işın Yılmaz oldu. Ancak Mustafa Dirin'in meclise 3’üncü kuşaktan kızını göndermesiyle meclisteki kadın sayısının 2 olabileceği konuşuluyor. Önceki dönem mecliste 5 kadın üye bulunuyordu. Geçen dönem EBSO meclisinde temsil edilen Petkim bu yıl yer almazken Tüpraş komitelerde yer buldu. 21’inci Ağaç İşleme’de seçim sonucu kurayla belirlendi ve kurayla Hüseyin Uğur seçime girmeye hak kazandı.

"RAKİP BANA SÜRPRİZ OLDU"


EBSO’nun Meclis Başkanı Salih Esen ise 4 oyla yeniden meclise girdi. 28’e karşı 32 oyla meclise giren Salih Esen, bir hizmet yarışında bulunduklarını belirterek "Tekrar meclis üyesi olmaktan mutluyum. Yeni dönemde sektörümüzle ilgili projelerimize ve çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Plastik komitemiz son derece aktif ve plastik sektörünün sıkıntılarını her zaman için ortaya koyan ve çözüm önerileri getiren bir komite pozisyonunda. Aynı yönde çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Plastik komitesinde son dakikada rakip aday çıkması aslında bana da sürpriz oldu. Bir gün önce öğrenmiştik. Ama rekabet her zaman için iyidir. Kaliteyi getirir. Çok fazla fark yok. Oylar birbirine çok yakın. Odamız için, hepimiz için hayırlısı olsun" dedi.

KADINLARA ÇAĞRI


EBSO meclisine yeniden giren tek kadın Ege İş Kadınları Derneği’nin kurucu Başkanı Işın Yılmaz, şimdiye kadar çalıştığı çok sayıda kurumda tek kadın yönetim kurulu üyesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Erkek-kadın ayrımı yapmadan çalıştığım çok yer var. Kadın olarak yaptığım o kadar iş var ki zaten EBSO meclis üyesi olmam normal. Benim gibi başka kadınların da illaki başka yerlerde de çalışıyor olması lazım ki buranın farkında olup buraya gelsinler. Bu 3’üncü seçimim. İlk seçimimde burada olmak için çok mücadele ettim." Kadınlarla ilgili yapacakları çalışmaları da arttıracaklarını belirten Yılmaz, 60 yıllık bir kurumda örnek olması adına meclis başkan yardımcısı olduğunu belirterek "Örnek olmaya çalışıyorum ama olamıyorum bu yüzden üzülüyorum. Bunun sebebini araştıracağız. Ticaret Borsası’na baktığımızda kadın yönetim kurulu başkanı var. Türkiye’nin tek kadın borsa başkanı. Ticaret Odası’nda çok daha fazla kadın üye çıkacağına da inanıyorum. Ticaret Odası'nda hizmet sektörleri, güzellik sektörleri var ve oradan daha fazla kadın üye çıkabilir. Sanayide belki biraz daha erkek olması sebebiyle kadınların sanayi odasında daha az olduğunu söyleyebiliriz" dedi.