Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, komite seçimlerinin ardından 3’üncü kez yönetim kurulu başkanı olmak için aday olduğunu söyleyerek "Gerek İzmir’de gerek Ankara’da bundan önceki 9 yılda yaptığım gibi sanayicinin sorunları çözmek için çalışacağım" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarihinde ilk kez üç dönem görev yaparak en fazla süreyle oda başkanlığını yürütecek olan Ender Yorgancılar, komite seçimlerinin ardından yönetim kurulu başkan adaylığını resmen açıkladı. İl Seçim Kurulu’na sonuçların teslim edilmesiyle seçimlerin kesinleştiğini vurgulayan Yorgancılar, 11 Nisan Çarşamba yönetim kurulu üyeleri, odalar birliği delegeleri ve disiplin kurulu üyelerinin yasal olarak seçileceğini dile getirdi. Aynı gün ilk yeni meclis toplantısını gerçekleştirip bu dönemin çalışmalarına başlayacaklarını anlatan Yorgancılar, “Bugüne kadar başkanlık konusuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştım. Meclise seçildikten sonra bu açıklamayı yapmayı uygun gördüm. Ben önümüzdeki dönemde bir dönem daha görev almak için yönetim kurulu listesini hazırlayıp meclis üyesi arkadaşlarımın onayına sunacağım. Gerek İzmir’de gerek Ankara’da bundan önceki 9 yılda yaptığım gibi sanayicinin sorunlarını çözmeye çalışacağım. İzmir’in sanayileşmesi için çaba göstereceğim. İnşallah bundan önce olduğu gibi uyumlu bir meclis olur. İzmir’e şimdiye kadar önemli bir katkı koyduk, bundan sonra da çalışmalara devam edeceğiz" dedi. Yönetim kurulundaki Cemal Altıntaş dışında meclise girmeye hak kazanan üye sayısında herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade eden Başkan Yorgancılar, “Biri kazanacak biri kaybedecek. Kazanan EBSO’dur. Arkadaşların hepsi hizmet etmek için aday oluyor. Bu bir bayrak yarışıdır. Yeni yönetim kuruluyla ilgili bugünden bir şey söylemek doğru değil. Ben tüm arkadaşlarımı kucaklayıcı bir tavırda olurum. Benim için huzur her şeyin önünde gelir. Şimdiye kadar kavga ve münakaşanın olmadığı, tamamen ortak akılla, doğruyu bulmaya çalışan bir meclisimiz vardı" diye konuştu.

"KADINLARIN EBSO’DAKİ YERİ HAZIR"


Meclisteki kadın üye sayısının 5’ten 1’e düşmesiyle ilgili değerlendirme yapan Başkan Ender Yorgancılar, EBSO’daki kadın üye sayısının daha önceki 4 yılda arttığını belirterek şöyle konuştu:

"Daha önceki dönemlerde meclisteki kadın üye sayısı 8’e kadar çıkmıştı. Bu dönemde Işın Yılmaz seçildi, üyemiz Mustafa Dirin’in kızı da gelirse meclisimizde iki kadın üye olacak. EBSO çatısı altında yerleri her zaman hazır. Toplumumuzda kadın nüfus oranı yüzde 50.5 iken gerek iş dünyasında gerek sivil toplumun içinde erkekler kadar kadınların da yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunun için aday olmaları gerekiyor. 11 Nisan’a kadar meclis başkan vekilimiz kadın. Onlara öncelik tanıyan bir anlayış içindeyim. Ama aday olup meclise gelmezlerse yapacak bir şey yok. Şirketleri kimi bildirirse o gelecek."

YERLİ OTOMOBİLDE FİZİBİLİTE SÜRECİ


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Başkan Yardımcısı olan Ender Yorgancılar, tüm oda ve borsaların seçimi tamamlandıktan sonra TOBB’da da mayıs ayında genel kurul yapılacağını hatırlatarak yeni dönemde görev verilmesi halinde TOBB çatısı altında Ege Bölgesi’ni temsil etmek istediğini ifade etti. Yerli otomobil üretimine tüm illerin aday olmasının normal olduğunu söyleyen Yorgancılar, İzmir’in de aday olduğunu belirerek “Arabayı üretecek olan konsorsiyum CEO seçti ve fizibilite çalışması yapıyor. Bu çalışma bittikten sonra arabanın nerede yapılacağına karar verilecek. Yani etüt safhasındayız. Bunlar için en az 1 yıla ihtiyaç var" diye konuştu.

SANAYİCİNİN SORUNU, DIŞA BAĞIMLILIK


Yeni dönemde sanayicilerin sorunlarını çözmek için çalışacağını ifade eden Ender Yorgancılar, Türkiye’nin hammaddelerde dışa bağımlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Elektrik ve doğalgazda dışa bağımlıyız. Akkuyu’daki enerji santrali Türkiye ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Bizim rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir elektrik kaynaklarını arttırmamız gerekir. Enerji maliyetlerimizi böylece aşağı çekebiliriz. Türkiye bugün dünyanın en büyük demir çelik ihracatçısıyken dünyanın en büyük hurda ithalatçısıdır. Hurdayı ithal edip demir çelik haline getirerek ihraç ediyoruz. Bu açıdan cevherden hurda üretecek sistemin yapılması lazım. Biz çok karışık bir coğrafyada yaşıyoruz. Sürekli komşularımız değişiyor. Güneydoğu sınırlarımız farklı grupların eline geçti. Savaş ihracatımızı engelliyor. Komşu ülkelere ihracatı arttırabilsek nakliye açısından avantajımız olacak."

"DÖVİZLE BORÇLANMAYIN" UYARISI


Doların yükselişiyle ilgili de değerlendirme yapan Yorgancılar, bu yükselişin Amerika ve Çin arasındaki soruna bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti. Karşılıklı restleşme sonucunda doların arttığını ve belli bir süre sonra belirli bir banta ineceğini dile getiren Yorgancılar, "Yine de hiçbir zaman dolar 3.80’e inmez. Dövizle borçlanan kim olursa olsun ihracat geliri yoksa kaybeder. Döviz geliriniz yoksa yabancı paranın yakınından dahi geçmesin" diye konuştu.