Haber / Gökçe ADAR

Döviz kurlarının sürekli artması üzerine birçok iş kolunda etiketler dolar ve euroya dönmeye başlarken gıda ürünlerinden, tekstile, makine parçalarına kadar birçok toptan ve perakende firması etiketlerini döviz cinsinden güncelledi. Kimi mülk sahipleri de, dükkan ve evlerini euro ve dolar üzerinden kiraya vermeye başladı. Gün geçtikçe, TL'nin değer ve kıymet kaybetmesiyle 19 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de karar yayımlandı. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde dikkat çeken bazı değişiklikler yapıldı. Bu karara göre gayrimenkullerde döviz üzerinden sözleşme yapılması ve döviz olarak kiranın ödenmesi yasaklandı.  

KİRALAR 2 İLA 3 BİN EURO

Ancak bazı mülk sahibi ve yatırımcılar yasağa uymayarak dolar ve euro üzerinden dükkanlarını kiralığa çıkarttı. İzmir'in Alsancak semtinde dükkanlarının camlarına 'Kiralık' ilanı asan bazı mülk sahipleri, kiraya verme işleminin euro ve dolar üzerinden yapmaya başladı. Semtte bulunan dükkanlar, aylık 2 bin ila 3 bin euro arası kiraya çıkartıldı. Mülk sahiplerinin dolar kaybı yaşamaması için bu yola başvurduğunu ifade eden İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, mülk sahiplerinin kiracılarına kira sözleşmesinin yanında, 'dolar ve euro üzerinden' kiralamanın yapılacağını belirten ikinci bir sözleşme imzalattıklarını söyledi.

'GİZLİ ANLAŞMA YAPILIYOR'

Yatırımcının kazanç kaybına uğramamak için malını dolar ve euro bazından kiraya vermek istediğinin altını çizen Akgün, “Fakat bunu gizli bir anlaşma yaparak sağlıyor. Yani kira sözleşmesinin yanında, kiralamanın dolar ve euro üzerinden olduğunu belirten bir anlaşma imzalatılıyor. Tabi bu yasal bir şey değil. Ancak, herhangi bir anlaşmazlıkta konu mahkemeye taşınırsa bu sözleşmeyi de mahkemeye sunabiliyorlar. Bu sözleşmenin yasal olup, olmayacağını ise mahkeme karar veriyor. Bazı mahkeme heyeti, sözleşmeyi kabul ederken bazısı ise kabul etmiyor ama bu durum bile yasa ile çelişiyor” diye konuştu.  

“ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Aziz Koçal (TÜKODER Genel Başkanı): Döviz hareketliliği ilerleyen günlerde hayatımızın her alanına daha çok yansıyacak ama bunun önüne geçilmeli. TL'nin kaybı karşısında, yatırımı olan insanlar kiraya verme işlemini euro ve dolar üzerinden kendilerini güvence altına almak için yapıyor. Piyasalardaki hareketliliğin faturası vatandaşa kesiliyor. Bunun önüne geçmek için bölgelere göre kira bedellerinin belirlenmesi gerekiyor. Kira artış oranları gözden geçilerek 2021 yılına göre bir kira tespiti yapılması gerekiyor. TÜFE'ye göre belirleniyor ancak bu yeterli kalmıyor. Tüketicinin zaten ekonomiye güveni kalmadı. Eğer vatandaş ekonomiye güven duysa, neden malını euro ve dolar üzerinden kiraya versin ki? Yeni bir düzenlemenin gelmesi şart. Eğer gelmezse, bu durum daha çok hayatımıza yansıyacak.


'DÖVİZLE' YASAK

19 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde şu ifadelere yer verildi: “Gayrimenkul kiralamaları döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz. Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramaz.”