Türkiye'de tek noktaya özel sektörünün en büyük yatırımı olan 6.3 milyar dolarlık Aliağa Star Rafinerisi inşaatının yüzde 99.1'i tamamlandı. Rafineride ilk üretim ve sevkiyat Ekim ayında yapılacak.

ENGİN

Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan, 6.3 milyar dolarlık STAR Rafineri’nin yüzde 99.1’i tamamlandı. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki en büyük petrol yatırımlarından biri olan STAR Rafineri, Ekim ayında ilk sevkiyatını yapacak.
STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, yıllık 10 milyon tonluk petrol işleme kapasitesiyle cari açığın azaltılmasına 1.5 milyar dolarlık katkıda bulunacaklarını belirterek, "Rafinerimizde Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı dizel, LPG ve jet yakıtı gibi ürünleri üreterek, ekonomideki cari açığın azaltılmasına yıllık katkı sağlayacağız. Ayrıca, Petkim’in hammaddesi olan naftanın tamamına yakını da STAR Rafineri’de üretilecek” dedi.

CARİ AÇIK AZALACAK


STAR rafinerinin dünyada son 30 yıl içinde yapılan ilk ve tek rafineri olduğunu belirten Mesut İlter şöyle konuştu: "Türkiye akaryakıt piyasasında talebin ithalatla karşılanan kısmı yüzde 45-50 bandında seyrediyor. Türkiye akaryakıt pazarında son on yılda ortalama yüzde 4 büyüme gerçekleşiyor. Tek başına dizele baktığımızda buradaki büyümenin yüzde 7 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin 2017'deki dizel tüketimi 24.2 milyon ton oldu ve bu miktarın 13.5 milyon tonu ithal edildi. Türkiye'de 2019'da ise dizel tüketiminin 26 milyon ton seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Rafineri’deki 5 milyon tonluk dizel üretimi bu rakamın yüzde 20'sini karşılamış olacak. Ayrıca, Türkiye turizmi ve ekonomisi için önemli bir yatırım olan üçüncü havalimanından sonra jet yakıtı tüketiminde de bir artış bekliyoruz. Ülkemizin yüzde 7-8 oranında bir jet yakıt ithalatı var. STAR Rafineri devreye girdikten sonra bu jet yakıtı ithalatına gerek kalmayacak. LPG pazarında ise şu anda yüzde 79 seviyesinde olan ithalat, bizim LPG üretimimizle yüzde 70 seviyelerine inecek. Sonuç olarak, Türkiye’nin, cari açığının azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

[caption id="attachment_121524" align="alignnone" width="800"] Star Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, İzmirli gazetecilere yapımı tamamlanan STAR Rafineri'yi gezdirdi.[/caption]

Petkim’in hammaddesi olan naftanın tamamına yakınının da rafineride üretileceğini belirten İlter, böylece Petkim’in de hammaddesini Türkiye’den almaya başlayacağını kaydetti. SOCAR Türkiye’nin bir diğer iştiraki olan Petkim’in artık en iyi kalitede hammaddeyi komşusu STAR Rafineri’den karşılayabileceğini ifade ederek, “Bu, Petkim’in verimini de artıracak. Çok önemsediğimiz bu sinerjiyle rafineri-petrokimya entegrasyonunu sağlamış olacağız” diye konuştu.

[caption id="attachment_121525" align="alignnone" width="800"] STAR Genel Müdürü Mesut İlter, muhabirimiz Engin Yavuz'a rafinerinin üretime başlamasıyla Türkiye'nin cari açığının azalmasına büyük katkı sağlayacağını anlattı.[/caption]

ENDÜSTRİ BÖLGESİ


STAR Rafineri’de projenin en yoğun döneminde istihdamın 19 bin 500 kişiye kadar çıktığını hatırlatan İlter, üretim aşamasında bu rakamın, bin 100 kişi civarında olacağını belirtti. İlter, şunları ekledi: "Türkiye'nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesine sahip projesi olan STAR Rafineri, Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Rafineri dizayn edilirken, Türkiye'nin gelecekteki petrol ürünleri ihtiyacına ilişkin projeksiyonları dikkate alınarak, ülkenin hammadde arz güvenliğine katkı sağlanması, akaryakıt ürünlerinde ve petrokimya sektöründe ithalatın ve dolayısıyla dışa bağımlılığın azaltılması hedeflendi. Diğer yandan, Aliağa’da STAR Rafineri dışında SOCAR Türkiye'nin iştirakleri olarak, Petkim, Petlim Konteyner Terminali ve Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi gibi yatırımlar da bulunuyor. Bu kapsamda, Aliağa Yarımadası’na ilk özel endüstri bölgesi statüsünü almayı hedefliyoruz. Bu statüyle birçok ortak altyapı sistemi kurulabileceğiz ve bu konuda bir ilk olmayı planlıyoruz.”

[caption id="attachment_121526" align="alignnone" width="533"] STAR Rafineri hizmete girdiğinde tesiste LPG, jet yakıtı ve dizel gibi katma değeri yüksek ürünler üretecek.[/caption]

ÇEVREYE SAYGILI TEKNOLOJİ


Star Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, çevrenin korunması küresel bazda kabul edilen kriterlerden 33'ünü rafineri için uyguladıklarını belirtti. İlter şöyle dedi: "Emisyonları minimize edecek teknolojiler kullandık. Üretimi doğalgazla yapacağız. Atmosfere karışacak kirlilik burada yüzde 30 daha az olacak. Standart olarak 45 kilogram kabul edilen karbon emisyonunu biz burada 30 kilograma düşürmeyi hedefliyoruz. Tanklar, dolum tesisleri kapalı emisyon sistemiyle kontrol altında tutulacak. Rafinerinin meşalesinden çıkacak alevi bile arıtacağız."

[caption id="attachment_121527" align="alignnone" width="800"] STAR Rafinesi için üç yeni iskele inşaa edildi.[/caption]

STAR'ın özellikleri


* Son 30 yıl içinde dünya genelinde yapılan ilk ve tek rafineri.
* İnşaat sırasında 16.5 milyon ton hafriyat yapıldı.
* Rafinerinin kurulumunda 400 bin metreküp beton, 386 bin ton çelik kullanıldı.
* Kullanılan çelik malzeme 22 Eyfel kulesi kurulabilecek miktarda.
* Yapım çalışmalarında günlük çalışan ortalaması 10 bin. Bu rakam zaman zaman 19 bine kadar çıktı.
* Müteahhit firmaların 12 bin personeli rafineri kurulumunda çalışmaya devam ediyor.
* Rafineride şu anda 3 bin mühendis çalışıyor.
* Personeli her gün 1.000 kadar otobüs götürüp getiriyor.
* Yapılan üç iskeleye aynı anda 7 gemi birden yanaşabilecek.
* Rafineri İspanyol, İtalyan, Kore ve Japon firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından anahtar teslim yapıldı, konsorsiyum Türk müteaahit firmalarıyla çalıştı.

Neler üretilecek?
Dizel, jet yakıtı, LPG, benzin hammaddesi, petrol koku (720 bin ton, çimente sektörü için), kükürt...

DAĞITIM AYAĞI DA OLACAK


Genel Müdür Mesut İlter bir soru üzerine, kısa bir süre sonra dağıtım ayağına da gireceklerini söyledi. SOCAR adıyla Azerbaycan'da ve bazı ülkelerde dağıtım ağlarının olduğunu belirten İlter, "Dağıtım ağınızın olması ekonomik olarak avantajlar sağlıyor. En uygun zamanda bu konuda girişimlerimiz olacak. Bir ortaklık söz konusu olabilir, ya da bir dağıtım ağını satın almak olabilir" yanıtını verdi. İlter, son günlerde doların giderek yükselmesinin kullanılan 3 milyar 300 milyon liralık proje finansmanı kredisinin ödenmesinde bir sıkıntı oluşturup oluşturmayacağı yönündeki soruyu da, "Kredinin geri ödemesi konusunda sıkıntı yaşamayız. Ancak yatırım maliyetinin karşılanmasında süre bir miktar uzayabilir" şeklinde cevaplandırdı.