Haber / Murat ERVİN

Mimar Değer Erten ve ekibi tarafından projelendirilerek Karşıyaka Belediyesi tarafından yapılan Mavişehir Pplanetaryum, aynı anda 98 kişiye hizmet verebilecek. 16 metre kubbe çapıyla İzmir’in en büyük, ülkemizin de birkaç büyük planetaryumundan birisi olan mekan, 22 derece kubbe eğimi ile özgün ve uluslararası bir tasarım yapısına sahip. En son teknoloji görüntü, yazılım ve ışıklandırma sistemiyle teknik açıdan çağa uyum sağlayacak standartlarda imal edilen planetaryum, haftanın her günü ziyaret edilebilecek.

KILIÇDAROĞLU AÇACAK

Gezegen evi olarak kullanılan bir ifade olan planetaryum, astronomi ile uzay bilimlerinin tanıtımı ve eğitimi için kullanılacak. Yatarak izlenen kubbe şeklindeki 16 metre çapındaki alanda filmler ve belgeseller gösterilecek. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da resmi açılışını yapması beklenen planetaryumun bulunduğu alanı bir eğitim kampüsüne dönüştürmeye başladıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, giriş ücreti 10 lira olan planetaryumdan dezavantajlı çocuklar için özel programlar yapacaklarını söyledi. Tugay, resmi açılışı için İzmir’e gelecek olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun program yoğunluğuna göre katılması da beklenen İzmir’in en büyük, Türkiye’nin de sayılı planetaryumundan birisi olan Mavibahçe Planetaryumu ile ilgili tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Cemil Tugay, “Yaklaşık 5 milyon lira maliyeti var. Giriş ücreti on lira olarak belirlendi. Okullar çocukları sınıflar halinde getirecekler. Yaş gruplarına göre farklı filmler gösterilecek. İyi işletmek önemli, filmlerin kalitesini ve çeşitliliğini sağlamak önemli. Bazı seanslar okullar için rezerve edilecek. Özel talep olursa geç saatlerde özel gösterimler olabilir. Sabah 08.00'den 19.00’a kadar etkinlik olacak. Dezavantajlı çocuklarımız için özel programlar yaparız. Onları biz organize edip getirip evlerine, okullarına götüreceğiz. Çocukların ve gençlerin vizyonel yetişmelerini istiyoruz. İçinde yaşadığınız dünyanın biraz dışına çıkmanız gerekiyor. Bazen de bulunduğunuz yere dünyayı getirmek. Teknolojiyi, bilimi yerinde çocuklara gösterelim istedik. Buna benzer yapacağımız başka şeyler hep gençlerimize ve çocuklarımıza vizyon kazandırmak. Gelmek isteyen herkese kapısı açık olacak” diye konuştu.

HER KENTİN İHTİYACI VAR

Başkan Tugay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında her kentin ihtiyacı olan bir tesis. Planetaryumlara özel yatırımlar pek olmuyor. Ancak üniversiteler, vakıflar kuruyorlar. Bizde de birkaç okulda küçük çaplı var. Ama bu ölçekte ve kapasitede bir yer yoktu. Bunu öncelikli olarak eğitim amaçlı ama aynı zamanda gençlerin, çocukların vakit geçirmeleri için de yaptık. Filmler çok çeşitli olabilir. Yurtdışında yapılıyor filmler. Ülkede maalasef prodüksiyonu yok. Türkçeye çevriliyor.” Tugay, Çocuk ve Bilim Müzesi ile planetaryumun bulunduğu alanın yavaş yavaş bir eğitim kampüsüne dönüştüğünü, dönüştürmek istediklerini söyledi.