Haber / Murat Ervin

Her geçen gün ardı ardına gelen zamlar hem vatandaşı hem de üretici ve esnafı isyan ettirdi. Konut dışı kabul edilen esnaf, sanayici ve çiftçilerin suları tarifeli olarak ücretlendirilecek. Buna göre aylık su tüketimi en az 21 metreküp olan bu kesimin su tarifesi de konutlara göre yaklaşık 3 kat daha pahalı olacak. İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, önümüzdeki dönem üyelerinin kademeli sistemden dolayı yüzde 50'ye yakın artacağını söyledi. Kırdı, “Bu ay 750 lira gelen faturanın önümüzdeki ay 1200 lira civarına yükseleceğini tahmin ediyorum. Pandemi döneminde zaten 600 üyemiz esnaf kapatmıştı. Kocaoğlu döneminden önceki gibi suyu çok kullanan esnaflara yönelik indirim yapılsın” dedi.   

'ESNAFI DÜŞÜNEN YOK'

Su fiyatlarının yanı sıra katık atık bedellerinin diğer önemli bir yük olduğunu dile getiren Kırdı, “Esnafı ne yazık ki düşünen yok. Yarın bir seçim olduğunda oy istemek için esnafı ziyaret edecek olan milletvekili adayları ve belediye başkan adaylarına esnafımız bu yapılanların hesabını soracak. Lütfen hamam, lokanta, kahvehaneler gibi çok su kullanan esnafa tıpkı Aziz Kocaoğlu öncesindeki gibi indirim yapılsın. Suyun bir temizlik ve hijyen unsuru olduğunu göz önüne alınarak destek verilsin hatta konut tarifesinden su kullanmamız sağlansın. Artık bu zamlar da dursun ve vatandaş rahat nefes alsın” diye konuştu.

'DESTEK, ÇOK SU İSTEYENE'

Çiftçi Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu da devletin yabancı tohuma karşı teşvik verdiğini ayrıca çiftçilerin kimyasal gübreye yönlendirildiğini vurgulayarak, “İthal tohum ve kimyasal gübre çok suya ihtiyaç duyuyor. Fakat yerli tohum desteklense ve hayvansal gübre kullanılsa su kullanımı yarı yarıya azalırdı” ifadelerini kullandı. Artan su fiyatlarının ürünlere mutlaka zam olarak yansıyacağının altını çizen Çobanoğlu şöyle konuştu: “Su tasarrufu için önerilen damlama sulama sistemi her toprağa uygun değil. Ülkemizin toprağı çoğunlukla tuzlu olduğu için damlama sulama değil yağmurlama sistemi kullanılmak zorunda. Çiftçi artan gübre fiyatları nedeniyle toprağa ya çok az gübre veriyordu ya da hiç vermiyordu. Suda ise böyle bir şey yapılamaz veya daha az su isteyen farklı ürüne yönelmez. Çünkü o ürünün yetiştirilmesinde uzmanlaşmış, ona göre pazarını, müşterisini oluşturmuş. Özetle sıkıntılı ve maliyetleri daha da artıran bir döneme girdik.”        

'ZAMLARIN NEDENİ ELEKTRİK'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Yardımcısı Salih Esen, yasal mevzuat izin verse şirketlerin kendi arsalarından artezyenle su çıkaracak hale geldiğini söyledi. Suya gelen zammın ana nedeninin elektrik zammı olduğunun altını çizen Esen, “Çünkü suyu çıkarmak, arıtmak, pompalamak, dağıtmak gibi tüm işlemler için elektrik gerekiyor. Elektrik zamlandıkça, elektriğin kullanıldığı tüm ürünlere de zam kaçınılmaz olarak geliyor” dedi. Bu zammı sanayicinin ürettiği ürüne yansıtmak zorunda olduğunu kaydeden Esen, “Yani elektrik fiyatı su fiyatını, su fiyatı da bizim girdi maliyetimizi artırıp ürünlere zam olarak yansıyacak ve vatandaşı etkileyecek. Her zaman söylediğimiz gibi elektrik fiyatları üretimi doğrudan etkilediği için maliyetleri artıracak ve bu durum enflasyonun yükselmesine neden olacak” diye konuştu.

YÜZDE 30 ZAM GELDİ

Su ve atık su satış fiyatı konutta 10 metreküpe kadar 9.83, 11–20 metreküp arası 11.70, 21 metreküp ve üzeri kullanımlarda ise 21.89 olarak uygulanması öngörülüyor. Konut dışı aboneliklerde ise kademeli tarife sistemine geçilecek.