Haber / Murat ERVİN 

Her geçen gün artan ilaç, gübre, tohum gibi maliyetler nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor. Çiftçilerin en fazla borcu ise kamu bankalarına var. 2021 yılı temmuz ayındaki rakamlara göre çiftçinin kamu bankalarına borcu 111 milyar 700 milyonu buldu. Diğer yandan özel bankalara 37 milyar, Tarım Kredi Kooperatiflerine de 11 milyar lira olmak üzere çiftçiler toplam 160 milyar liralık borç batağına saplanmış durumda.

17 İLÇE İCRALIK

İzmir'de 100 parselde toplam 401 bin 378 metrekarelik tarla icradan satışa çıkarıldı. Yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğündeki alanlar için muhammen bedel 46 milyon 530 bin lira olarak belirlendi. Menderes, Kiraz, Tire, Ödemiş, Beydağ, Bayındır, Bergama, Selçuk, Torbalı, Kınık, Foça, Aliağa, Çiğli, Buca, Urla, Çeşme ve Karaburun olmak üzere İzmir'in 17 farklı ilçesinde satışa çıkan 100 parselin 20'si ise Bayındır'da yer alıyor. 

10 MİLYARI GEÇTİ

Listedeki en pahalı tarla ise 23 bin 209 metrekarelik büyüklüğe sahip. Aliağa'daki tarla için istenen fiyat ise 9.5 milyon lira. Listede en pahalı ikinci ve üçüncü arazi ise Çeşme'de yer alıyor. Söz konusu arazilerin biri 4 milyon 238 bin diğeri 6.5 milyon lira değere sahip. Listedeki en büyük alan ise toplam 55 bin metrekare büyüklüğe sahip olup Tire'de bulunuyor. İzmir'de henüz icra aşamasına gelmemiş fakat çiftçilerin kendi istekleriyle satılığa çıkardığı tarla ve zeytinlik sayısı 6 bin 200'ü toplam değeri ise 10 milyar lirayı geçti. 

ÜRETİMDEN VAZGEÇTİ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve önceki dönem İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, bu rakamların çiftçinin kazanamadığını ve üretimden vazgeçtiğini gösterdiğini vurguladı. Çiftçi, “Son 20 yılda 33 milyon dönümlük alanda üretim son buldu. Son 4-5 yıldır çiftçinin artan girdi maliyetleri sonucu tarlalar icraya düştü. Pandemi sürecinde, dövizin artışıyla birlikte gübrede bile yüzde 200'ler düzeyinde zam yapıldı. Mazot ve gübre gibi yoğun kullanılan ve dışa bağımlı olduğumuz ürünlerin yanı sıra sattığıyla masraflarını bile çıkaramayan çiftçimiz son çare ya kendi tarlasını satıyor ya da çektiği kredileri ödeyemediği için icradan satışa çıkıyor” ifadelerini kullandı.

MALİYET 2 KAT FAZLA

Son yıllarda ürün fiyatlarının yüzde 800 civarında artarken çiftçinin sattığı ürünün ise yüzde 400'e yakın arttığına işaret eden Ferdan Çiftçi, bunun da üretimden kopuşu hızlandırdığını aktardı. Çiftçi, “Bunun için kahin olmaya gerek yok. Fakat satılan bu tarlaların yeni sahiplerinin tarım yapıp yapmayacağını bilemiyoruz ama bu alanların sermaye sahiplerine doğru bir gidişe işaret ettiğini de görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun da yanıtını almış oluruz. Artık bıçağın kemiğe dayandığı günlerden geçiyoruz” diye konuştu. Tarımsal üretim araçlarına yasa gereği el konulamayacağını buna karşın son 2 yıldır aksine davranışların yaşandığını dile getiren Çiftçi, gerekli önlemler alınmazsa üretimin el değiştireceğini ve gıda güvenliğinin tartışılır hale gelip fiyatların artacağını vurguladı.