THY'nin anlaşması sonucu Çin'den yapılacak alışverişlerde teslimat süresi 40 günden 4 güne düştü. Türk ithalatçılar ise sistemde denetim olmadığını, yasaklı ürünlerin bile ülkeye girdiğini söylüyor.

sinannTürk Hava Yolları'nın, Çin merkezli kargo şirketi ZTO ve PAL Air ile gerçekleştirdiği iş birliği ile başta Alibaba olmak üzere Çin'den yapılacak alışverişlerde teslimat süresinin 40 günden 4 güne düşecek olması oyuncak ithalatçılarını tedirgin ediyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde hiçbir denetim mekanizmasının olmadığını öne süren bir oyuncak firmasının Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Adil Özyiğit, teslimat süresinin de kısalmasıyla birlikte sektörü zor günlerin beklediğini söyledi.

DEĞERLERİ SINIR ÜSTÜNDE


Oyuncak ithalatında çok sıkı denetimler uygulandığını, Türkiye'ye getirilen her oyuncağın akredite olmuş bir laboratuvar tarafından denetlendiğini söyleyen Özyiğit, başta Alibaba olmak üzere Çin merkezli internet siteleri üzerinden yapılan alışverişlerin ise hiçbir denetimden geçmeden yurda girdiğini savundu. Geçtiğimiz günlerde yurtdışından vergisiz alışveriş sınırının 22 euroya düşürüldüğünü hatırlatarak bu kısıtlamanın hiçbir anlam ifade etmediğini herkesin istediği ürünü istediği kadar satın alabildiğini iddia etti. İnternet üzerinden Türkiye'ye getirilmesi mümkün olmayan ürünlerin dahi hiçbir denetime takılmadan satın alınabildiğini ileri süren Özyiğit, “Bizzat ben deneme amaçlı yasaklı ürün siparişleri veriyorum ve bugüne kadar aldığın hiçbir ürün gümrüğe takılmadı. Hepsi bana ulaştı. Bir bilgisayar parçası denedim geldi. Herhangi bir elektronik ithalatı yapın ciddi belgeler istiyorlar. Her getirdiğiniz ürün teste giriyor. Ama o sitelerden alıyorsanınz hiçbir denetim yok. Üstelik bunların değeri de yasal sınırın üzerindeydi” dedi.

MALİYET YÜZDE 100 ARTTI


İthalatçı olarak, tüm yasal zorunlulukları yerine getirdikleri halde bazı ürünleri ithal edemediklerinin altını çizen Özyiğit, “Merkezi Çin'de olan, Türkiye'ye hiçbir vergi ödemeyen bu siteler üzerinden her türlü ürün kargo yoluyla geliyor. Eskiden bu siparişler 35-40 günde geliyordu. Ama THY'nin ZTO ve PAL Air ile yaptığı anlaşma neticesinde artık siparişler 3-4 gün içinde elinizde olacak. Denetim yok, teslimat süresi minimuma iniyor. Yurtdışından aldığımız bir oyuncağın maliyeti vergiler, nakliye ve diğer masraflarla birlikte 200 dolara kadar çıkıyor. Oysa söz konusu sitelerde bu maliyetlerin hiçbir olmadığı için rakamlar ucuz kalıyor. Vatandaşlar da bu sitelere yöneliyor. Üstelik art niyetli kişiler bu yolla aldıkları ürünleri Türkiye'de satışa sunuyorlar. Bizim onlarla fiyat rekabetine girmemiz mümkün değil. Bu anlaşmanın hayata geçmesinden sonra bizler artık işletmelerimize kilit vurma noktasına gelebiliriz. İşi bırakıp bu sitelerde kendimize iş aramaya başlayabiliriz” diye konuştu.