Özel/Murat ERVİN
Yüksek enflasyon, artan maliyetler, işsizlik ve hayat pahalılığı vatandaşı daha fazla çalışmayı iterken çocuklar da artık bayramı, az kullanılmış bayramlık giysiler alarak geçiriyor. Gıda fiyatlarının yüzde 100'ü geçtiği Türkiye'de bayramlık alışverişin maliyeti 10 yaşındaki bir çocuk için 600 TL'yi buluyor. Orta ve düşük kaliteli bu ürünlere anne ve baba da eklediğinde fiyat 2 bin TL'yi geçebiliyor. Asgari ücret 5 bin 500 TL olsa da bu maaşlar Temmuz sonunda çalışanların hesabına yatağı için aileler son aldıkları 4 bin 250 TL'lik maaşın içinden bayramlık alış verişini yapmak zorunda. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle beli bükülen vatandaş çocuğuna, eşine ve kendisine artık 'sıfır' giysi ve ayakkabı yerine kullanılmış, 2.el giysi ve ayakkabı aluyor. Böylece mağazalarda 2 bin lirayı bulacak bayram alışverişlerini 300-400 lira gibi bir rakama tamamlayabiliyor. 

'50 TL'LİK GİYSİYE KİRA TEKLİFİ'
Kullanılmış ikinci el eşyalarda ise fiyatlara baktığımızda tişörtler 5, kravatlar 10, bluzlar 25, pantolonlar 25, çantalar 25-50, elbiseler 50, takım elbiseler 75, ayakkabılar 25-100 lira arasında değiştiği görülüyor. İzmir'de 2'nci el giysi satan Bohem Vintage sahibi Şeyma Nemutlu, artan ekonomik koşullar nedeniyle kimi vatandaşın 50 liralık ikinci el elbiseyi bile kiramalar istediğini belirtti. Hiç kullanılmamış ortalama bir giysininin mağazalarda 400-500 liraya satılırken ikinci el mağazalarda bunun nenedeyse 10'da 1 fiyatına alınabildiğini açıklayan Nemutlu, “Yaklaşan bayramda çocuğuna, eşine ve kendine kıyafet ile ayakkabı alacak bir aile eğer bunu yeni olarak yani hiç kullanılmamış şekilde bir mağazadan almak isterse en az 2 bin lira harcamak durumunda. Fakat bizim gibi ikinci el kıyafet satan yerlerde bu aile en fazla 400 TL'ye tüm bayramlıklarını alabilir” ifadelerini kullandı.

NİKAH DA, DÜĞÜNDE 2'NCİ EL
İkinci el kıyafetlerin önemli bir kısmının herhangi bir yıpranmışlığı, yırtığı olmadığının altını çizen Nemutlu, çok küçük yırtıkları ise modaya uygun yama ve süslerle kapattıklarını aktardı. Yaklaşık 5 yıldır ikinci el kıyafet sattığının altını çizen Nemutlu, her geçen yıl artan ilgi nedeniyle işletmesini büyüttüğünü ve bugün 3 mağazada satış yaptıklarını sözlerine ekleyerek, "İnsanlar artık sadece bayramlarda değil, nişan, nikah veya düğün yapacaklar veya bu organizasyonlara katılacakları zaman bile ikinci el kıyafeti alıyor. Altındağ'da 3 katlı depomuzda 20 bin ürünümüz var ve hepsi de hızlı bir şekilde tükeniyor çünkü ilgi çok fazla” dedi.

İÇİM AĞLAYARAK SATIYORUM
Lütfi Öztemur (Bitpazarı Derneği Başkanı): Özellikle çocukların kullanılmış bile olsa 'yeni' giysilerini sevinçle alıp gitmeleri görmek beni oldukça hüzünlendiriyor. İçin burkularak mümkün olduğunca uygun fiyatla satıyoruz. Fakat insanımız artık öyle bir hale geldi ki 5 liralık tişörtü bile alırken yarım saat düşünüyor. Bayramlarda daha hüzünlü durumlar yaşanıyor. Babasının, annesinin elinden tutup bit pazarına gelen minik çocuklar, başkasının kullandığı ayakkabıyı, elbiseyi bile büyük mutlulukla alıyor, seviniyor. Anne ve babalar kendileri için tek bir gömlek veya Pantolon alırken çocukları için ayakkabısından, elbisesine kadar her şeyini alıp 2. el bile olsa mutlu olmalarını istiyor. Yenişehir'de kurduğumuz Bit Pazarı'nda her türlü giysiyi 5 liradan tutun 100 liraya kadar alabiliyorsunuz. Bir pantolon, çorap, ayakkabı ve gömleği 100 TL'ye alma imkanınız olan bit pazarında bazen baba veya anne parmağındaki yüzüğü, kolundaki saati satıp çocuğuna veya kendine giysi alıp bayrama öyle hazırlanıyor.