Haber / Murat ERVİN

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin (ALOSBİ) genişleme sahası için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan istediği 8.6 milyon metrekarelik alanın Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa Belediyesi'ne verileceği iddiası gözleri bu iki kuruma çevirdi. Yüksek Teknoloji Karma Organize Sanayi Bölgesi'nin ilçeye kazandırmak için harekete geçen iki kurum, tahsise yönelik henüz bir karar verilmediğini açıkladı. ALOSBİ'nin kurucuları arasında yer alan ve uzun yıllar bölgenin yönetim kurulu başkan vekilliğini yapan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Meclis Başkanı Adnan Saka, ilçeye yeni bir OSB kurulmasını her fırsatta dile getirdiklerini vurguladı. 

'YAŞAYAN BİLİR'

Aliağa Belediyesi ve ALTO'nun ilçeyi tanıyıp bilen, ihtiyaçlarını gözeten, geleceğini planlamak durumunda olan kurumlar olduğunu vurgulayan Saka, “Örneğin Petkim, buraya çok büyük bir liman yaptı. Yıllık elleçlenen konteyner 1 milyon TEU’yu buldu. Daha öncesinde de hastane, okul gibi planlamaları gibi konularda işbirliği yaptık. OSB planlaması da aynı şekilde ortak çalışmanın ürünü. Çünkü bizler ve görevde bulunduğumuz kurumlar burada yaşıyor, ihtiyaçları biliyor. Yerelde neyin yapılması gerektiğini görüyor, ona uygun çözümleri birlikte üretmeye çalışıyoruz” dedi.  

'KISA SÜREDE HAZIRLANIR'

Aliağa Kuzey Ege Yüksek Teknoloji Karma OSB konusunda fikri oluşturup, gerçekleşmesi için çalıştıklarını, detayları ile ilgili henüz bir çalışma olmadığı da sözlerine ekleyen Adnan Saka, “Biz nelerin yapılması gerektiğini biliyoruz. Uzun bir süredir OSB fikri düşünülüyordu. Dolayısıyla kurumlar olarak, altyapıyla, yaşamıyla burada planlama içine girdik” ifadelerini kullandı. OSB'lerin kuruluşunda ilçe veya bölgedeki sanayicilerin bu girişimlere önderlik etmesi gerektiğinin altını çizen Saka, yaklaşık 8.6 milyon metrekarelik alanın OSB kurulması için tahsis edilmesi halinde ekonomideki dengelerin de gözetilerek kısa sürede yatırımcılara hazır hale getirileceğini de belirtti.

'ÖRNEKLERİ VAR'

Bazı çevrelerin 'bir ilçede birden fazla OSB olmaz' şeklindeki söylemlerini de eleştiren Saka şunları söyledi: “Bunun örneklerini sadece İzmir'de değil tüm ülke genelinde görebilirsiniz. Örneğin Torbalı'da hem Torbalı OSB hem de Pancar OSB olmak üzere 2 farklı bölge bulunmakta. Benzer şekilde Kemalpaşa'da da hem Kemalpaşa OSB hem de Bağyurdu OSB çalışmalarını sürdürmekte. O açıdan bu tür söylemlerin bir dayanağı bulunmamakta.”

İLK 100 İÇİNDE

Aliağa, 1960 yılında Ağır Sanayi Bölgesi ilan edilmesiyle kimya sektörü başta olmak üzere petrol ve petrol ürünleri, deterjan, sabun, ilaç kimyasalları, boya gibi ürünleri üreten firmaların üssü haline geldi. Her yıl Türkiye’nin vergi rekortmenleri arasında ilk 100'de yer alan bu firmalar çok büyük bir oranda istihdam da sağlıyor. Kentin farklı ilçelerinden çalışmak için Aliağa'ya gelip dönenlerin sayısı 9 bini bulurken toplam çalışan sayısı ise 50 bini buluyor. Bergama'ya yapılacak Serbest Bölge ile Avrupa'nın en büyüğü olacak Çandarlı Limanı'na yakınlığı, Aliağa'ya sanayi alanında öne çıkarıyor.

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada genişleme alanı ile ilgili ALOSBİ’nni talebinin reddedildiğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın önce 'tamam' sonra 'veremem detayını sormayın' dediğini açıklamıştı.