Haber/ Didar DEMİRCİ

1 Temmuz normalleşme süreci turizm sektörünü tam rahatlattı derken, Temmuz ayının sonunda meydana gelen birbiri ardına yangınlar turizmciyi kahretti. Türkiye’nin güneyinde çıkan yangınlar Egeli turizmcilerin de iş aşkını söndürdü. Yangınları büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini söyleyen Egeli turizmciler, işi gücü bırakarak yangının sönmesi için dua ettiklerini açıkladı.

'DEVAMLI YARA ALIYORUZ'

Pandemi sonrası yangınlarla bir kez daha yara aldıklarını söyleyerek açıklama yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Tolga Gencer, rezervasyonlar konusunda yüzde 10’dan fazla iptal yaşandığını tahmin ettiklerini dile getirdi. Gencer, “İnsanlar tatile huzuru yakalamak, mutlu olmak ve keyif almak için gidiyor. Her yerin yandığı bir yerde siz nasıl huzurlu, mutlu ve keyifli olabilirsiniz? Olamazsınız! O nedenle tatil organizasyonlarının çoğunun iptal olduğunu düşünüyoruz” dedi. Öte yandan iptal edilen rezervasyonların başka yerlerde değerlendirilip değerlendirilmediği konusundaki sorularımızı yanıtlayan Gencer, “Misafirlerimiz, tatil tercihlerini değiştirebiliyor. Mesela önümüzdeki hafta Bodrum rezervasyonu olan bir kişi, bize gelip ya iptal ediyor ya da başka bir bölgeye kaydırıyor. Bu şu an olası bir durum ancak, o bilgileri net olarak tespit edemedik. Şu an herkes bu yangınların söndürülmesi için çalışıyor ve yardım topluyor” diye konuştu.

'ÖNCELİĞİMİZ TATİL DEĞİL'

Ayrıca yangın bölgelerine TÜRSAB olarak kamyon kamyon yardım götürdüklerine de dikkat çeken Gencer, şöyle konuştu: “Şu an herkes gerçekten bu yangınların söndürülmesiyle ilgili neye ihtiyaç varsa onun için çabalıyor. Biz bu konuda İzmir’den 2 kamyon çıkardık. 500 adet yangın tüpü, 500 adet yanmaz eldiven, 500 tane çorap tarzı şeyler… Hepsi dün Bodrum ve Marmaris bölgelerine gitti. Şu an bütün arkadaşlarımız bunlarla uğraşıyor. Tamam yara alıyoruz ama önceliğimiz şu an da tatil satmak değil! Biz TÜRSAB olarak tüm bölgelerimizle birlikte yangın bölgelerindeki acının dinmesi için çaba gösteriyoruz.”

Demir: Mutlu olamayız

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, yangın bölgelerindeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Konuya ilişkin Özden, “Biz şu anda yangının sönmesini istiyoruz. Oralardan bizim bölgemize gelen turistin, gelme sebebi de üzücü. Bize gelmelerinden biz keyif alamayız, mutlu da olamayız. O nedenle ‘kaç kişi gelmiş, bizdeki durum nedir’ oranlara bakmadık. Bir an önce yangınların sönmesini istiyoruz” dedi. Demir ise, “Tamamen kafamız yangın bölgesinde! Onun için başka bir şey konuşmayı doğru bulmuyoruz. Başka bir şey düşünmüyoruz. Şu anda turizmle ilgili yorum yapma zamanı değil. Vicdanımız sızlıyor! Gönlümüz oradaki çalışanlarla birlikte. Bir an önce yangının sönmesi için dua ediyoruz” ifadelerini kullandı.