Haber / Murat ERVİN

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi ve İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin, 4 Nisan 2022'de 9 Eylül Gazetesine yaptığı açıklamada, internet alışveriş platformlarının hakim gücü kullanarak üreticiden çok daha ucuza ürün alıp, piyasa koşullarının altında satarak küçük esnafı zorda bıraktığını belirtmişti. Özellikle buzdolabı, TV, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya sektöründeki esnafın sınırlı sayıda ürün alıp sattığı için internet siteleri kadar indirim yapamadığını kaydeden Aztekin bu konuda hazırladıkları, içinde internet portallarına ek yüzde 12-15 arasında vergi konulmasının da yer aldığı 5 maddelik raporu Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a gönderdiklerini belirtmişti.

BAKANA ANLATTILAR

Geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener ile Ankara'ya giden Metin Aztekin burada Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile de biraraya geldi. Bakan Mehmet Muş, Metin Aztekin tarafından kendilerine iletilen raporu ve gazetede çıkan haberi okuduğunu ardından bu konuda çalışmalara başlanılması talimatı verdiğini söyledi. Bakan Muş'un internet satışlarına bir düzenleme getirmeyi amaçladıklarını ve yetki belgesi olmayan sitelerin bu işi yapamayacağının kendisine ilettiğini de kaydeden Aztekin, “Bakan Muş, başlatılan çalışmaya bizim verdiğimiz raporun ışık tuttuğunu, atılması gereken adımlar ve piyasanın Bakanlık'tan beklentilerine yönelik önemli ipuçları verdiğini dile getirdi. Ayrıca e-ticarete yönelik başlatılan bu çalışmaya ülke genelinde hizmet veren büyük internet alışveriş sitelerinin direnç gösterdiğini belirten Muş, buna rağmen küçük esnafın korunması adına atılması gereken adımları yıl sonuna kadar hayata geçireceklerini de bize söyledi” dedi.

'DEVLET KAYIP YAŞIYOR'

E-ticaret düzenlemesi ise internet alışveriş platformlarına KDV haricinde yüzde 12 ila yüzde 15 arasında yeni bir vergi getirilmesinin planlandığını sözlerine ekleyen Aztekin şunları söyledi: “Online ticaret vergisi de denilebilecek bu yeni vergi üyelerimiz tarafından da kabul gördü. Zira, beyaz eşya satıcıları her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar içerisinde firmalarını yaşatma mücadelesi veriyor. Esnafımızı en fazla etkileyen ve satışlarını düşüren düzensiz, özensiz ve kuralsız yapılan internet satışları. Bu ortamda yapılan satışların bir çoğunda rekabet kuralları çiğnenmekte. Devletimiz bu satışlardan çok ciddi gelir kaybı yaşıyor.”
 

VERGİ, TAKSİT, SÜRE

1- İnternet üzerinden satış yapacak firmalar, bağlı bulundukları ticaret odalarından, vergi dairelerinden, üretici ve distribitör firmalardan yetki belgesi almalı.
2- İnternet üzerinden yapılan satışlarda taksit sınırlandırılması mutlaka olmalı.
3- İnternet satışları haksız rekabet oluşturmakta. Bu firmalar yüksek miktarda ürün tedariği yaptıklarından dolayı daha ucuz ürün elde etmekte. Ayrıca bu satışlar hiç bir kurala bağlı olmadığından ürünler arasında çok fazla fiyat farkı olmakta. Rekabet Kurumu mutlaka bu işe bir standart getirmeli.
4- Devletimizin bu satışlarda uygulanan KDV miktarını mutlaka yüzde 12 ila 15 arası artırması ve gelir elde etmesi şart. Ancak bu şekilde piyasada denge sağlanabilir.
5- İnternet üzerinden yapılan satışlarda tam bir güven ortamı yok. Tüketiciler muhtelif şekillerde aldatılmakta. Tüketicilerin 14 gün olan cayma hakkı da 45 güne çıkarılmalı.