Özel Haber/Murat ERVİN
Geçitğimiz yıl Aliağa Limanı'nda 1 milyon 389 bin adet konteynerin yükleme ve boşaltma işlemi yapıldı. Yurtdışından gelen 663 bin 694 adet konteynerler ülke içindeki fabrikalara gönderilmek üzere tırlara yüklendi. Böylece Aliağa Limanı'ndan her gün yaklaşık 2 bin konteyner dağıtıma çıktı. Her bir konteynerin ortalama 3 bin liradan taşınması halinde günde 6 milyon, yılda ise 2.2 milyar liralık bir lojistik pazarı oluşuyor. 

'DÖVÜYOR, PATLATIYOR'
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Suphi Toros, Aliağa limanına gelen malları almak için araçla gittiklerinde limandaki kooperatifin araçları içeriye sokmadığını ve taşıma ücreti için fahiş fiyatlar istediğini söyledi. Aliağa limanında mafyavari bir yapının olduğunu kaydeden Toros, “Bu mafyalar kooperatifleşmiş ve hiç bir aracı limana sokmak istemiyor. Bize de 'senin ürününü benden başka kimse getiremez' deyip piyasa şartlarının 5-6 katı daha fazla fiyat istiyorlar. Biz bunu devletimize, polisimize, jandarmamıza defalarca bildirdik. Hatta İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu da yetkilileri arayarak konuştu ama sıkıntımız devam ediyor. Kendileri haricinde başka araç sokulduğunda ise şoförlerini dövüp, araçlara zarar veriliyor, lastiklerini patlatıyorlar. Hangi devirde yaşıyoruz, bu yapıyla biz nasıl ithalat yapacağız” ifadelerini kullandı. 

'10 KAT FAZLA İSTİYOR'
Aliağa limanına başka bir aracın girmesinin engellenmesini 'mafya' olarak niteleyen Toros, “Örnek veriyorum Aliağa'dan 40 liraya taşıması gereken bir yük için 5-10 katı yani 200 TL ila 400 TL arası fiyat isteniyor. Başka nakliyeci götürdüğümüz zaman da 'Ben kooperatifim, senin aracını buraya sokmam' diyorlar. Dünyanın her yerinde ticaret serbest ama Aliağa'ya nakliyeciyi götürdüğüm zaman kafa göz yarıp adamı dövüyorlar” diye konuştu. Olması gerekenin 10 katı ücret istenince ürünün maliyetinin otomatik olarak arttığını vurgulayan Toros, ürünlerin ucuza taşınması halinde rekabet edebilme imkanını oluşacağını sözlerine ekleyerek, “Yurtdışından ucuza bulduğun hammaddeyi ülkeye getiriyorsun ama nakliye için fahiş fiyatlar istenince ucuza mal getirmenin de çok anlamı kalmıyor” dedi.



'MÜDAHALE EDERİZ'
Limanlardaki yük taşımacılığında kooperatifleşmenin Marmara Bölgesi’nde ağırlıklı olduğunu ifade eden İZTO Yük Taşıma ve Antrepo Komitesi Meclis Üyesi Koçali Al, kooperatif üyelerinin liman kapısında durup kooperatife bağlı araçlar dışında nakliye işlemi yaptırmadığını belirtti. Koçali Al, “Yani mal sahibinin kendi aracı olsa dahi içeri girip yükünü çekemiyor. İzmir Limanı’nda biz bunun belini kırdık ama Aliağa’da böyle bir durumun yaşanıp yaşanmadığını bilmiyorum. Aliağa’da bazı limanlarda karışıklıklar var. Biz ilgili komitemiz ve İZTO meclis üyeleri olarak gerekli yerlere gidip müdahalede bulunuruz” ifadelerini kullandı 

ALİAĞA'DA 2.2 MİLYARLIK SEKTÖR
Aliağa Limanı'nda geçtiğimiz yıl 1 milyon 389 bin adet konteyner yükleme ve boşaltma işlemi yapıldı. Yurtdışından gelen 663 bin 694 adet konteynerler ülke içindeki fabrikalara gönderilmek üzere tırlara yüklendi. Aliağa Limanı'ndan yurtiçindeki işletmelere götürülen bu ürünlerin toplam değeri ise 12 milyar 937 milyon dolara ulaştı. Böylece Aliağa Limanı günde yaklaşık 2 bin konteynerin dağıtıma çıktığı Türkiye’nin en yoğun 8'inci limanı oldu. Her bir aracın bir konteyneri ortalama 3 bin liradan taşıması halinde günde yaklaşık 6 milyon, yılda ise 2.2 milyar liralık bir lojistik pazarı karşımıza çıkmakta.