İzmir'de Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2'nci nakil tercih başvuruları sonuçlarına göre, öğrencilerin en çok tercih ettiği ilk üç okul İzmir Fen Lisesi, Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi ve Atatürk Lisesi oldu. Bu okulların kontenjanları ilk yerleştirmelerde yüzde yüz doldu. Yerleştirmelere göre, diğerlerinin aksine iki imam hatip lisesinin de kontenjanları tamamen doldu.

LGS'de 2'nci nakil tercih başvuruları sonuçlarına göre İzmir'de bulunan ve nitelikli olan 77 Anadolu lisesinin kontenjanları yüzde 100 doldu. Sonuçlara göre, öğrencilerin ilk tercihi İzmir Fen Lisesi, Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi ve Atatürk Lisesi oldu. İzmir Fen Lisesi 457 puanla öğrenci alırken, hiç boş kontenjanı kalmadı. İzmir'de öğrencilerin tercih ettiği ikinci okul ise Buca'daki İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi oldu. Burası da 435 puanla öğrenci aldı. İzmir'in gözde okulları arasında yer alan ve Anadolu lisesi eğitimi verilen Atatürk Lisesi de 418 puanla öğrencilere yeni dönem için kapılarını açtı. Sonuçlara göre imam hatip liseleri ve meslek liseleri, istediği öğrenci sayısına ulaşamadı. Ancak imam hatip liselerinden ikisi, ezber bozdu. Proje okullarına dönüştürülen ve fen ile sosyal bilimler programları uygulanan Karabağlar Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, 346 puanla öğrenci aldı. Okulda boş kontenjan kalmadı. 349 puanla öğrenci alan Bergamalı Kadri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin de kontenjanı doldu.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Barış Çam, bu iki imam hatip okuluna, öğrencilerin ilgisinin, eğitim programlarından kaynaklandığını söyledi. Çam, "İmam hatip liseleri ve meslek liseleri genel olarak tercih edilmedi. İlk yerleştirmede bu okulların yarısı dolmadı. Ancak fen ve sosyal bilimler programı uygulayan bu iki okul, öğrenciler tarafından tercih edilmiş. İlk yerleştirmede bu okullar doldu. İmam hatip liselerinin programlarında düzenleme yapıldığında sonuç farklı olabiliyor" dedi. Çam, imam hatip okullarının sayısının çok olmasının bir anlamının bulunmadığını, bu tür okulların eğitim kalitesi sayesinde tercih edilebildiğini kaydetti.

'İKİLİ EĞİTİM VERECEKLER'


İzmir'de öğrencilerin genel olarak okullara yerleştiğini söyleyen Çam, yoğunluktan dolayı bazı Anadolu liselerinde ikili eğitime geçme durumunun bulunduğuna dikkat çekti. Barış Çam, şunları söyledi:

"Sürecin başında yapılan bazı hatalar, öğrencileri ve velileri kaygılandırdı. Öğrencileri üzdü. Yapılan kontenjan artırımı az da olsa sorunu çözdü. Ama gelecek yıl bu durumun yaşanmaması için ciddi önlemler alınması lazım. Çember sistemi yeniden gözden geçirilmeli. Programlarına göre tercih sınırlaması yapılmamalı. Öğrenciler istedikleri okullara gitmeliler."

3'ncü nakil tercih başvuruları ise 31 Ağustos'ta açıklanacak. DHA