Haber / Didar DEMİRCİ

Eğitim İş İzmir 4 Nolu Yükseköğretim Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yabancı öğrenci kontenjanını yarı oranında artırmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin basına açıklama yapan Eğitim İş İzmir 4 Nolu Yükseköğretim Şubesi Başkanı Zübeyde Serbest, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında yabancı uyruklu öğrenciler için ayrılan yaklaşık 11 bin kişilik kontenjanın geçen yıllarla kıyaslandığında asgari beş katı oranında artırıldığını açıklayarak, “Şubemiz açıklaması kesinlikle, yabancı/göçmen karşıtlığı olarak yorumlanmamalıdır. Amacımız ülkesindeki savaştan kaçan ve canını kurtarma derdine düşmüş insanları ötekileştirmek veya düşmanlaştırmak değildir. Ancak Türkiye’nin kaynakları sınırlı olup, öncelikler belirlemesi ve imkânlarını öncelikle kendi vatandaşları için kullanmak istemesi gayet normaldir. Diğer devletler de kaynaklarını öncelikle kendi vatandaşları için kullanmaktadırlar ve bu onların en doğal hakkıdır. Şubemizin karşı olduğu, göçmenlerin kendisi değil, insanları yerinden yurdundan eden emperyalist politikalardır” dedi.

Büyük bir haksızlığa yol açacaktır

Türk öğrencilerin yıllarını vererek ve zorlu sınavlarda ter dökerek bir üniversiteye girmeye hak kazandığını dile getiren Serbest, “Yabancı uyruklu öğrencilere, üniversite giriş sınavına girmek zorunda kalmayıp, çok basit soruların sorulduğu bir sınava girerek ve cüz’i miktarda rakamlar ödeyerek aynı imkânların tanınması adil değildir, kabul edilemez. Bu uygulama hukuka aykırı olup, olağanüstü zorluklarla üniversitemiz bölümlerinden birine öğrenci olarak kaydolan Türk vatandaşları için büyük bir haksızlığa yol açacaktır. Bu şekilde Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde ilgili bölümlere kaydolan yabancı uyruklu öğrenciler, genel olarak, çok zor sınavlardan geçerek o bölüme girmeye hak kazanan Türk vatandaşı öğrencilerin bilgi düzeyine sahip olmadıklarından, eğitim kalitesinin de düşmesine neden olacaklardır. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin eğitim kalitesinden taviz verilemez” sözlerini kaydetti.

DEÜ’ye ‘Vazgeçin’ çağrısı

Öte yandan alınan kararın üniversite yönetimine danışılmadan tek taraflı bir karar olarak alındığına dikkat çeken Serbest, geçtiğimiz gün konuya ilişkin DEÜ’den yapılan açıklamaya dikkat çekti. Serbest, “Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan 09.08.2021 tarihli açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl 2 bin 200 yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı ayrıldığına ilişkin beyanı da bu yıl 10 binden fazla yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı ayrılması dikkate alındığında, yapılan işlemin gerekçesini açıklayamamakta olup, işlemin yanlışlığının kanıtı gibidir. Eğitim İş Sendikası İzmir 4 Nolu Şube (Yükseköğretim Şubesi) Yönetim Kurulu olarak; Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetimini bu uygulamadan vazgeçmeye çağırıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminden yabancı uyruklu öğrenci kontenjanını, önceki yıllardaki oranla/sayıyla sınırlı olarak değiştirmesini, geçmiş yıllardaki oranlarına/sayılarına çekmesini, gelecek yıllarda da bu şekilde hareket etmesini talep ediyoruz. Bu bağlamda Şubemiz Yönetim Kurulu olarak gerekli girişimlerde bulunulacaktır” diye konuştu.