TOBB Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tavukçuoğlu, “Evde çocuğu tablete teslim eden, dijital dünyayı çocuğa dadılık yaptıran yeni bir anne baba nesli ortaya çıktı. Çocuğun önüne tableti koymuşlar çocuk orada koyunlarla oynarken anne mamayı ağzına tıkıyor. Bu çok yanlış. Çocuklarınızı tablete teslim etmeyin” dedi.

İzmir Sınav Koleji'nin Buca Kampüsünde veliler ile buluşan Doç. Dr. Cengiz Tavukçuoğlu, “Aile Yaşamında Kuşak Yönetimi” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Her şey gibi çocukların da değiştiğini belirten Tavukçuoğlu, bazen ailelerin çocuklarını anlamakta zorlandığını bu durumun da onları endişelendirdiğini belirterek, “Onları anlayamama nedenlerimiz algılarımız ve kuşaklarımızın farklı olması. Algılar düşünceler değişerek devam ediyor. Yeni nesil elindeki internet sayesinde her konuda uzman. Ancak o uzmanlık yeterli bir uzmanlık değil. Sadece başkalarının görüşlerine kulak misafiri oluyorlar. X, Y ve Z kuşaklarından sonra şimdiki kuşağa C kuşağı deniyor. Ben nesli de denilen bu nesil, egoist. Bu kuşağa 'Yeni suskun kuşak' da deniliyor. Çünkü konuşmuyorlar, mesajlaşıyorlar. Bu nesil TV, bilgisayar, tablet, internet, cep telefonu ile büyüyorlar. Sürekli mobiller. İletişimleri yüzüyle değil. Sosyal medya hayatlarının merkezi.  Bağlantıdalar, tüketiyorlar. Çocuklar artık aktivist değil 'clivist'ler, klikliyerek tepkilerini gösteriyorlar” diye konuştu.

“BİREBİR İLETİŞİMİ BIRAKTIK”


“Sosyal medyadan çıkamıyorsanız, birden çok mail adresiniz varsa siz de bir ‘C’ neslisiniz" diyen Doç. Dr. Tavukçuoğlu, ailelerin de çocuklarla birebir iletişim kurmayı bıraktığına dikkat çekti.
Çocukların hızıyla ailelerin hızlarının aynı olmadığını da vurgulayarak şunları söyledi:
“Yeni nesil okula geliyor ve internetteki hızlı canlı, neşeli hayatı okuldan bekliyor. Bu nedenle anasınıfından nefret eden yavrular var. Çünkü tabletteki renkli hayatlar okulda yok. 40 dakika aynı hoca, zaplayamıyor. Kalksa, eve gidemiyor. Okul sonra 'sıkıcı' diyorlar. Onları hoş karşılayacağız. Kazandığımız hız sonucu oturup blok halinde 2 saat ders çalışma şansı yok bu çocukların.”

UYUŞTURUCU ETKİSİ


Bilgisayar oyunlarının uyuşturucu etkisi yaptığını da belirten Doç. Dr. Tavukçuoğlu, “Aşırı bilgisayar oyunu oynayan çocuklar oyundan mahrum kaldığında ellerde titreme ve göz bebeklerinde büyüme oluyor. Bu tam bir uyuşturucu etkisi. O nedenle çocukları gerçek hayatta tutmak için onları sosyal faaliyetlere, spor, müzik alanına yönlendirilmeliyiz” diye konuştu.
Tavukçuoğlu, ailelere çocukların geleceğiyle ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Çocuklar sanal alemde kalmasınlar. Çocuklarla göbek bağının kesilmesi gereken zamanda kesin. Okullarında öğretmenleriyle ilgili taleplerini kendileri dile getirsinler. Onlara sorumluluk verin. Şartsız sevgi gösterin. Emretmeyin rica edin. Tercihlerine saygı duyun. Başkalarıyla onu kıyaslamayın. Aşırı eleştirici olmayın, yaşı ne olursa olsun çocukları başkalarının önünde rencide etmeyin.”