Sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Habitat Derneği, bilişim, girişimcilik, finansal bilinç, yönetişim ve kırsal kalkınma konularında yaptığı birçok projeyi ve eğitimi İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) tanıttı. Fuarda çocuklara ‘Yarını Kodlayanlar’ adı altındaki proje kapsamında basit kodlama eğitimi verildi.

İEF'deki stantlarında tanıtımını yapan sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Habitat Derneği, çocuklara ‘Yarını Kodlayanlar’ adı altında basit kodlama teknikleri hakkında eğitim verdi. 21 yıldır faaliyetlerini sürdüren derneğin gönüllü eğitmenleri, stantta da M-bot denilen robotları kullanarak çocuklara eğlenceli bir şekilde kodlama yapmayı öğretti. Derneğin yürüttüğü projeleri anlatan Habitat Derneği gönüllüsü Oğuz Ergen, “Girişimcilik başlığı altında şuan ünlü bir firma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz bir proje olan Kız Kardeşim Projesi var. Bir tane tırımız var, burada kadınlara kapasite geliştirme eğitimleri veriliyor. Finansal Bilinç başlığı altında da ‘Paramı Yönetebiliyorum’ eğitimleri ile girişimcilere, mavi yakalılara, bireylere ve çiftçilere yönelik finansal okur-yazarlık eğitimi veriliyor. Bilişim başlığında şuanda ünlü telekomünikasyon firmalarıyla ortak yürüttüğümüz ve aynı zamanda burada da eğitimini verdiğimiz, ‘Yarını Kodlayanlar’ ve ‘Minik Parmaklar Geleceği Kodluyor’ projeleri var. Çocuklara temel olarak basit algoritma ve basit kodlama mantığını öğretiyoruz. Yönetişim başlığı altında ise Ulusal Gençlik Parlamentosu var. Bu parlamento 81 ilden farklı üniversite kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gençlik meclislerinin ortaklaşa toplandığı ve birlikte projeler oluşturduğu bir iletişim ağı. Fuarda birkaç gün günde 2-3 saat çocuklara basit kodlama yapmayı ‘Yarını Kodlayanlar’ eğitimi kapsamında öğrettik. Stantta M-bot denilen robotları kullanılarak kodlama öğretiyoruz" dedi.

FİNANSAL OKUR YAZARLIK EĞİTİMİ VERİLİYOR


Finansal Bilinç Programı’ndan bahseden Habitat Derneği gönüllüsü ve finansal okur-yazarlık eğitmeni Beyza Aytek, “‘Paramı Yönetebiliyorum’ eğitimi kapsamında verilen girişimciler için finansal okur-yazarlık konusunda eğitmenlik yapıyorum. Bu eğitimin içinde başlangıç aşamasında olan projelerin tamamiyle finansal tablo ve finansal bütçe analizlerini yapabilmelerini baz alan bir eğitim veriyoruz. Girişimcilerin başlangıç aşamasında olan projelerini ilerlettiklerinde finansal alanda çekebilecekleri zorluklardan ve bunların muhasabesini anlatıyoruz. Türkiye’de çoğu girişim hayata geçiyor, fakat finansal bütçe analizlerini doğru yapamadıkları için 1 yıl gibi kısa bir sürede başarısız sonuçlanıyor. Biz bunu baz alıp bu projeyi gerçekleştirmek istedik" diye konuştu.