Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, öğrencilere proje hazırlama yöntemlerini kazandırarak, “merak eden, araştıran, sorgulayan, bilimsel bilgi, teknoloji üreten, yaratıcılıklarını kullanan, problem çözen, strateji üreten gençler olmalarını istiyoruz” dedi.

sinannTürkiye genelinde 82 bin öğrencisi, 13 bin 500 çalışanı ve 124 kampüsüyle, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük okul zinciri olan Doğa Koleji'nin Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, Marmara Üniversitesi ile birlikte geliştirdikleri test sonucunda elde ettikleri veriler ışğında Türkiye genelindeki kampüslerinde uygulamaya başladıkları “Proje Modelli Eğitim” hakkında bilgi verdi. Lüle, eğitimde fırsat eşitliğini sunmak üzere yüzde yüze varan burs imkanları ile ülke genelinde yapacakları, 4 ile 11. snıf öğrencilerinin katılabileceği bursluluk sınavının ise 12-13 Ocak 2019’da ülke genelindeki kampüslerinde yapılacağını da hatırlattı.

İyi eğitimli nesillerin günümüzün bilgi çağında ülkelerin en önemli hazinesi olduğunu, bu nedenle başarılı öğrencilere en iyi eğitimi vermeyi bir vatan borcu gibi gördüklerini dile getiren Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, “Eğitimin insanlar arasında fırsat eşitliği sağlayıcı çok önemli bir özelliği var. İyi eğitim alan bir çocuk ülkenin neresinde, hangi imkan ya da imkansızlıklarla doğmuş olursa olsun hayatını değiştirme fırsatı buluyor. Bu nedenle ülkemizin başarılı, zeki çocuklarının en iyi eğitimi almalarını sağlamayı görev kabul ediyoruz” dedi.


Proje Modelli Lise Eğitimi


Ulusal ve uluslararası proje yarışmalarında şimdiye kadar yüzlerce başarı elde ettiklerini belirten Lüle, “Doğa Koleji olarak elde ettiğimiz bu başarılar bize “Proje Modelli Lise Eğitimi” başlığını atma cesareti verdi. Doğa Koleji, öğrencilerimizin bilimle tanışmasını, bilimsel süreç becerileri kazanarak liseden mezun olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Doğa Koleji öğrencilerinin liseye adım attıkları ilk andan itibaren akademik olarak güçlü İngilizceyi etkin biçimde kullandıklarına dikkat çeken Lüle, “t-MBA ile liderlik ve girişimcilik becerileri gelişmiş, sanatta, sporda başarılı, çok yönlü, Türkiye’de ve yurtdışında iyi üniversite eğitimi alacak düzeyde yetiştirmek hedefindeyiz. Öğrencilerimizi topluma ve ülkesine fayda sağlayacak bilim insanı, bilim sevdalısı olarak geleceklerine hazırlama hedefindeyiz” ifadesini kullandı.

Merak eden, araştıran sorgulayan nesil geliyor
Bu yıl 25 Fen ve Teknoloji Lisesi açtıklarını hatırlatan Lüle, “Anadolu ve Fen Liselerinde 9 ve 10. Sınıf öğrencilerimizi ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri doğrultusunda bilimsel projelere yönlendiriyoruz. Öğrencilerimizin okulda öğrendikleri kazanımlara yönelik proje yaparak, merak eden, araştıran, sorgulayan, bilimsel bilgi, teknoloji üreten, yaratıcılıklarını kullanan, problem çözen, strateji üreten gençler olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.



D-KTYT

Bu yıl ilk kez Doğa-Kişilik Temelli Yönlendirme Testi uyguladıklarını anlatan Ali Rıza Lüle, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de eğitimde ilk defa uygulanan bu testin sonuçlarına göre kendi kişilik özelliklerinizin nasıl şekillendiğini, baskın ve güçlü yönlerinizi ve bunlara yönelik kariyer ve proje olanakları hakkında rehberlik sunuyoruz. Ulusal ve uluslararası proje yarışmasına başvurmaya hazır hisseden öğrencilerimizi bu projelere, hissetmeyen öğrencilerimizi ilk defa bilimsel araştırma basamaklarını uygulayacakları Doğa Bilimsel Araştırma Projesine yönlendireceğiz. Mayıs 2019’da İstanbul’da tüm kampüslerimizden öğrencilerin katılacağı ve iyi projelerin sergileneceği Uluslararası Bilimsel Araştırma Sempozyumu düzenleyerek yine bir ilke imza atacağız. Bilimin hangi dalında çalışırsanız çalışın proje üretmenin kariyer gelişimine katkı sağlayacağını, öğrencilerimizin kendine olan güvenin artacağı, öğrenme motivasyonu sağlayacağını ve sosyal becerileri daha çok geliştireceği, ailesine, çevresine, topluma ve ülkesine daha fayda sağlayacak yetişkinler olmalarına imkan sağlıyoruz” diyen Lüle, “Kişilik, bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik gelişimi, doğuştan gelen özelliklerimizle, ailemizin ve çevremizin tutumlarıyla, yaşamda edindiğimiz deneyimlerle şekillenir ve yaşam boyu gelişimini sürdürür.”

Doğa Kişilik Temelli Yönlendirme Testi (D-KTYT) Nedir?
Doğa Kişilik Temelli Yönlendirme Testi (D-KTYT), Carl Jung ve Myers Briggs’in teorisine dayanan 10-15 yaş grubu öğrencilerin kişilik gelişimini ve kişilik özelliklerini tanımak amacıyla geliştirilmiş bir testtir. Testte 4 farklı alan ve 8 farklı alt boyut bulunmaktadır.

1- Kişilerin dikkatlerini ve enerjilerini odaklamayı tercih ettikleri yer:
Dışadönük ya da içedönük
2- Bilgiyi almayı tercih etme şekli:
Duyumsal ya da sezgisel
3- Karar almayı tercih etme şekli:
Düşünen ya da hisseden
4- Dış dünyaya yönelme şekli:
Yargısal ya da algısal

D-KTYT, aynı zamanda kişilik özeliklerinden yola çıkarak öğrencilerin kişilik özelliklerinde güçlü yönlerini tanımlıyor.


Türkiye'nin her yerinde


82 bin öğrenci, 13 bin 500 çalışanı ve 124 kampüsü olan dev bir eğitim kurumu olan Doğa Koleji'nin İstanbul, Ankara, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Muğla/Bodrum, Denizli, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Trabzon, Konya, Antalya, Bursa, İzmir, Kıbrıs, Kütahya, Afyon, Bandırma, Osmaniye, Hatay, İskenderun, Isparta, Aydın, Balıkesir, Mersin, Alanya, Çorum, Ordu, Nevşehir, Giresun, Zonguldak, Düzce, Bolu, Elazığ, Malatya, Tekirdağ, Yalova, Bingöl, Ağrı, Kahramanmaraş, Mardin, Sivas, Erzincan, Lüleburgaz, Çanakkale, Van, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa’da kampüsleri bulunuyor.

Ödeme kolaylığı


1 Aralık’ta erken kayıta başladıklarını söyleyen Lüle, “Bu yılki okul ücretlerinde enflasyonun altında bir artış yaptık. Ayrıca velilerimize ödeme kolaylığı sağlayarak desteğimizi veriyoruz” dedi.


1 günde 5 şampiyonluk


Okul Sporları kapsamında gerçekleşen Türkiye Liseler Arası Basketbol Basketbol müsabakalarının il turnuvaları sona ererken Doğa Koleji öğrencileri 1 günde 5 kupa ile tarihi bir gün yaşadı.