Özgür Özel, Kardeşi Hakkında İlk Kez Konuştu: 'Adalet Yürüyüşü’nden Beri İşsiz' Özgür Özel, Kardeşi Hakkında İlk Kez Konuştu: 'Adalet Yürüyüşü’nden Beri İşsiz'

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024 bütçesine tepki göstererek, Konak’ta basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, MEB bütçesinin eğitim yatırımlarına yeterli pay ayırmadığını, eğitim harcamalarının velilerin sırtına yıkıldığını, eğitim kurumlarının ticarileştiğini ve özelleştirildiğini söyledi.

Eğitim bütçesi OECD ortalamasının yarısı

Vardal, MEB bütçesinin 2024 yılında 1 trilyon 92 milyar lira olarak belirlendiğini, ancak bu rakamın eğitimin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Vardal, “Her bütçe döneminde bütçede aslan payını eğitime ayırdıklarını iddia eden AKP hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6’nın yarısına bile ulaşmamıştır. Geçtiğimiz 22 yıl içinde MEB bütçesinin merkezi bütçeye ve milli gelire oranı çok değişmediğinden eğitim harcamalarının esas yükü, büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmış, bu durum zaten geçim sıkıntısı yaşayan velileri daha da zorlamaya başlamıştır” dedi.

Eğitim yatırımları 22 yıl geride

Vardal, MEB bütçesinin büyük bölümünü personel harcamalarının oluşturduğunu, eğitim yatırımlarına ayrılan payın ise çok düşük olduğunu vurguladı. Vardal, “MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan yatırım bütçesi 2009’da yüzde 4,57’ye kadar gerilemiştir. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında kısmen de olsa artışa geçen eğitim yatırımları payı sonraki yıllarda istikrarsız bir çizgi izlemiştir. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2023’te yüzde 9,18 iken, 2024’te yüzde 9,16’ya gerilemiş ve 22 yıl öncesinin çok gerisinde kalmıştır” diye konuştu.

Eğitim kurumları ticarileşiyor ve özelleşiyor

Vardal, eğitim kurumlarında verilen hizmetlerin önemli bir bölümünün yıllar içinde adım adım ticarileştiğine ve özelleştirildiğine dikkat çekti. Vardal, “Ülkemizde okulların önemli bir bölümü ciddi anlamda ödenek sıkıntısı çekerken, bakanlığın okullara ihtiyacı kadar ödenek ayırmaması nedeniyle, okulların pek çok ihtiyacı öğrencilerden düzenli olarak toplanan aidatlar, bağışlar ve okulların ticari faaliyetlerinden karşılanmaktadır. Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmaması ve okullara gönderilen ödeneklerin zorunlu harcamalara bile yetmemesi, okulların altyapı sorunları ve fiziki donanım eksikliklerinin sürekli artmasına neden olmaktadır. Okullara temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için yeterli ödenek aktarılmadığı için idare ve okul aile birlikleri ‘bağış’ almaya mecbur bırakılmakta, bu durum da öğrenci velilerini ciddi anlamda zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ