Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), yaklaşan yıl sonuyla birlikte şirketlerin gündemine oturan enflasyon muhasebesini ele aldı. EGİAD'ın düzenlediği etkinlikte, Deloitte'un önde gelen isimleri, üyelerle bir araya gelerek "Enflasyon Muhasebesi Uygulaması Neler Getiriyor?" başlığı altında detaylı bir değerlendirme sundu. Etkinlik, EGİAD Dernek Merkezi'nde gerçekleşti ve konuşmacılar arasında Özgür Öney, Serhat Başkoca, İsmail Yavuz ve Niyazi Yömez yer aldı.

Enflasyon Muhasebesi: Detaylı Bir İnceleme

Enflasyon muhasebesi, genç iş dünyası için kritik bir konu olarak masaya yatırıldı. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'in açılış konuşmasında vurguladığı gibi, mali tabloların uzun süreli yüksek enflasyon etkisinden arındırılması, vergileme üzerindeki olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun gerçek değerini yansıtması açısından büyük önem taşıyor.

Enflasyon ve İş Dünyası

Pandeminin etkisiyle küresel ekonomide dengesizlikler yaşanırken, ekonomik politikalardaki rasyonel sapmaların da etkisiyle yüksek enflasyonla karşı karşıya kalındığını belirten Yelkenbiçer, enflasyonun sadece ekonomik bir gösterge olmadığını, aynı zamanda tüketiciyi ve iş dünyasını derinden etkileyen bir faktör olduğunu vurguladı. Hızlı maliyet artışlarının yanı sıra, finansal planlama zorlukları, hızla değişen rekabet koşulları ve fiyat belirsizliği gibi pek çok olumsuzluğun beraberinde geldiğine dikkat çekti. Yelkenbiçer, şirketlerin bu zorlu süreçleri aşabilmek için etkili stratejiler geliştirmesi ve hızla değişen koşullara uyum sağlaması gerektiğini vurguladı. Bunun için ise doğru veri ve finansal tabloların önemini vurguladı.

Enflasyon Muhasebesinin Önemi

Enflasyon muhasebesi veya enflasyon düzeltmesi, mali tablolardaki parasal olmayan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin, o tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesini ifade ediyor. Uzmanlar, bu uygulamanın uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılmasıyla vergileme üzerindeki olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun gerçek satın alma gücünü yansıtması açısından büyük önem taşıdığını vurguladılar. Bu sayede finansal verilerin doğru şekilde ifade edilmesi ve tutarlı olması sağlanıyor.

Esnafa İBAN cezası geliyor! En az 3400 TL Esnafa İBAN cezası geliyor! En az 3400 TL

İş Dünyasının Enflasyonla İmtihanı

Etkinlikte, enflasyon düzeltmesinin kimler tarafından yapılması gerektiği, bilançonun hangi kalemlerinde düzeltme yapılması zorunlu olduğu ve vergi üzerindeki etkileri gibi konular uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde ele alındı. 2024 Mart ve Mayıs aylarında vergi mükelleflerini ciddi vergi yükleri beklediğine dikkat çekilirken, enflasyon düzeltmesinin bu süreçte büyük bir önem arz ettiği vurgulandı.

EGİAD'ın düzenlediği toplantı, iş dünyasının enflasyon muhasebesi ve enflasyon düzeltmesine dair merak ettiği pek çok konuyu uzmanlarla değerlendirme fırsatı sundu. Mali tabloların doğru değerlendirilmesi ve şirketlerin geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesi için enflasyon muhasebesinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Kaynak: BÜLTEN