Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret yoluyla elde edilen gelirlerin beyan edilip edilmediğini mercek altına aldı. Yapılan kapsamlı analizde, 2021-2024 yıllarını kapsayan dönemde 17 bin 104 mükellefin toplam 44,5 milyar liralık satış hasılatını vergi dışı bıraktığı ortaya çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dijitalleşen dünyada vergi kaybına izin vermeyeceğiz” diyerek tüm mükellefleri gönüllü olarak beyanlarını güncellemeye çağırdı.
Milyonlarca İşlem, Sıfır Vergi
Yapılan incelemeler, vergi sistemindeki ciddi açıkları da gözler önüne serdi. Örneğin bir gerçek kişinin, yalnızca 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 135 milyon TL'lik satış yaptığı, ancak bu gelirin yalnızca 13 milyon TL’sini beyan ettiği belirlendi. Üstelik ilgili kişinin hiç mükellefiyet kaydı bulunmadığı tespit edildi.
Vergi Daireleri İzaha Çağırdı
Tespit edilen uyumsuzluklar üzerine, vergi daireleri binlerce kişiyi “izaha davet” etti. İlk etapta 3 bin 147 mükellef bu çağrıya yanıt vererek 2 milyar TL gelir beyanında bulundu. Vergi mükellefi olmayan 190 kişinin ise izaha davet süreci sonrası 276 beyanname verdiği ve 83 milyon TL’lik gelir bildirdiği açıklandı.
Cezasız Uyum Çağrısı
Gelir İdaresi, izaha davet edilen ve gönüllü olarak beyanlarını güncelleyen kişilere daha düşük ceza uygulandığını duyurdu. Öte yandan çağrılara yanıt vermeyen ve gelirlerini gizlemeye devam edenler için vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.
Stopaj Uygulaması da Devrede
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadelede etkinliği artırmak için 1 Ocak 2025 itibarıyla e-ticaret ödemelerine yüzde 1 oranında stopaj uygulaması da başlatmıştı. Bakan Şimşek, bu adımın vergi güvenliğini güçlendireceğini ve kayıt dışı ticarete karşı önemli bir caydırıcılık oluşturacağını vurguladı.