Haber / Gökçe Adar Çubukçuoğlu Nitelikli yatırımcılara Kemeraltı'nı tanıtan TARKEM, yıl sonuna kadar 5 yapının yenilenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, "Amacımız; Kemeraltı'nı değiştirmeden, kültür mirasımıza sahip çıkarak, bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek" dedi

İzmir'in tarih fışkıran bölgesi, kentin adeta kalbi Kemeraltı'nın yenilenmesi için kolları sıvayan TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş), İzmir'de çeşitli kurum ve kuruluşların desteği ile Kemeraltı'nda bulunan 30'a yakın kültür mirasının 9'unun restorasyonunu gerçekleştirdi. İzmir, Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadan nitelikli yatırımcılarla işbirliği yaptıklarını ifade eden TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ile TARKEM ve TARKEM'in gelecek hedeflerinden konuştuk.

TarihiAlanFotoğraflar (6)

'AMAÇ KEMERALTI'NI KALKINDIRMAK'

TARKEM'i tanıtarak söze başlayan Sergenç İneler, şu ifadeleri kullandı: "Cümleye çok kısa bir tanımla başlayayım. Asıl amacımız; Kemeraltı'nın dönüşümü, yenilenmesi için tetikleyici bir aktör olmak. Kültürel ve tarihi değerlerini koruyarak, bu bölgede yaşayanları yerinde koruyarak bir kalkınma işlemi yapmaya çalışıyoruz. Kemeraltı'da dükkanı olan esnaftan tutun da, burada meşhur olmuş, bilinen lezzetlerine kadar sahip çıkıyoruz. Kemeraltı'nda tarih boyunca çok önemli lezzetler ortaya çıkmış. Süpyesinden, şerbetine, söğüşünden, esnaf lokantasından şambalisine kadar uzanan bir sürü lezzetleri, yemekler mevcut. Biz işte binalarıyla birlikte, bunlara da sahip çıkıyoruz."

AY4I9791

'DÜNYA ŞEHİRLERİNDEN İLHAM'

TARKEM modelinin Paris, Berlin, Toronto gibi dünya şehirlerinde de görüldüğünü ve bu modellere bakıldığını dile getiren İneler, şunları söyledi: "Aslında, TARKEM'in tohumları çok uzun yıllara dayanıyor. Önceki dönem belediye başkanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı için yatırımcılara, 'Alın, buraları, binaları dönüştürün, satın' demiş. Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı'nın dönüşmesi ve kalkınması gerektiğini ifade etmiş. Dünyadaki örneklerine bakılmış. Paris, Berlin, Toronto gibi dünya şehirleri incelenmiş. Bir yapının yenilenmesi, dönüştürülmesi için özel sektör ve kamu bir araya gelmiş. Bu fikir ile aslında 12 yıl önce TARKEM tohumları atılmış."

TarihiAlanFotoğraflar (3)

'KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYORUZ'

İneler, şöyle devam etti: "Dünyadaki iyi örneklerde, özel sektör ve kamu bir araya gelmiş. Kamu, kamulaştırma yapar, sokak araştırması yapar, restorasyon yapar. Sivil toplum tarafı da yanı odalar, dernekler de, uluslararası akreditasyon, bilgilendirme, kültür sanat projeleri gibi şeyler yaparlar. Yatırımcı da, otel kurarlar, hediyelik eşya satışları yaparlar, zanaat merkezleri, inovasyon merkezi gibi şeyler yapar. TARKEM, bir yeri alsın 3 katlı imarlı bir binayı 10 kata çıkarsın gibi bir misyonu yok. İzmir, İstanbul'dan sonra sahip olduğu kültürel tescilli yapısı bakımından ikinci sırada. Bu kültüre sahip çıkmak, en büyük hedefi."

TarihiAlanFotoğraflar (5)

'35 MİLYON TL SERMAYE'

TARKEM'in 176 ortakla hareket ettiğini ve 35 Milyon TL'lik bir sermayeye sahip olduğunu dile getiren İneler, Kemeraltı için daha fazla yatırımcıya ihtiyaç olduğunu söyledi. İneler, "TARKEM'in 176 ortağı ile 35 Milyon TL'lik bir sermayesi var. 35 Milyon TL, bugün Kemeraltı Anafartalar Caddesi'nde bulunan 10 metrekare bir dükkanın toplam fiyatı. Bu sermaye çok az. TARKEM, 11'inci yılına girdiği bu günlerde, toplam 22 projeyi satın aldı veya kiraladı. Bu 22 projeden 12 tanesini yaptı ve yapımı devam eden projeler var. İşte bu vizyonla TARKEM, bölgenin geçmişine sahip çıkarak ve gelecek ile köprü işlevi görerek Kemeraltı'nı ve İzmir'i en çok tanınan ve ziyaret edilen bir kültür mirası haline getirmek fikriye proje üretiyor" dedi.

İneler, şöyle devam etti: "35 Milyon TL ile bir şeyi yapamayacağımızı çok iyi biliyoruz. Ancak bu sermaye ile birşeyleri tetikleyebiliriz. Nitekim, ortaklarımızdan olan İzmir Büyükşehir Belediyesi 770 Milyon TL'lik bir sermaye ile Kemeraltı'nda bir alt yapı çalışması hayata geçiriyor. Aslında yapmak istediğimiz şey de tam bu, Kemeraltı'nın dönüşümü için tetikleyici olmak.

'KEMERALTI'NA DOKUNMUYORUZ'

Gençler için Kemeraltı'nın nasıl cazibe merkezi haline gelebileceği konusunda çok düşündükleri ve bu düşünce ile çalıştıklarını söyleyen İneler, "Kemeraltı Bölgesi'ne dokunmuyoruz. Kemeraltı'nda olan zaten bir kitle var. Bu kitleyi çephere dağıtmaya çalışıyoruz. Ayrıca, gençleri bu bölgeye nasıl getirebiliriz, nasıl gençler için bir cazibe merkezi haline getirebilirizin üzerinde sürekli çalışıyoruz" dedi.

AY4I9784

TARKEM'İN ORTAKLARI

TARKEM ortaklığını yüzde 50 kamunun (Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi), sivil toplumun (İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası, ESİAD, İZSİAD, EGİAD vb.), yüzde 50’sini ise İzmir’e ve Kemeraltı’na yatırım yapmak isteyen 176 ortakla oluşur.

TarihiAlanFotoğraflar (26)

TARKEM'İN KURUCULARI KİMLERDİR?

2012 yılında kurulan TARKEM’in kurucu ortakları arasında Bekir Pakdemirli, Necip Kalkan, İlknur Denizli, Ali Muzaffer Tunçağ, Bülent Eczacıbaşı, Selçuk Yaşar, Uğur Yüce, Samim Sivri, Deniz Barçın, Ender Yorgancılar, Mahmut Özgener, Işınsu Kestelli, Semih Girgin ve Murat Demirer gibi İzmir’in önemli aktörleri bulunmaktadır. TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’dir.

TarihiAlanFotoğraflar (20)

TOPLAM 19 GAYRİMENKUL

TARKEM an itibari ile Kemeraltı ve Çevresi Kentsel Yenileme Alanı’ndaki kent değerlerinin korunması ve topluma kazandırılması amacıyla toplam 19 gayrimenkul projesi yürütmektedir. Proje çalışmalarını, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde belirlenmiş 19 alt bölgeden öncelikli olarak seçilmiş Basmane Bölgesi, Kestelli Bölgesi ve Havralar Bölgesi olmak üzere 3 bölge üzerinde yoğunlaştırmıştır.

TarihiAlanFotoğraflar (16)

MAVİ KORTEJO 2020 YILINDA TAMAMLANDI

Başta İzmir’in ve bu bölgenin en önemli kültürel değerlerinden olan ve geçmişte aile evi olarak da konaklama işlevi ile kullanılmış olan Kortejolar, genellikle ortak kullanılan bir avlu etrafında konumlanan, her biri bir aile tarafından kullanılan odalar ve yine ortak kullanılan mutfak ve ıslak mekanlardan oluşurlar. Günümüze ulaşan örneklerinden Mavi Kortejo’nun restorasyon uygulaması, T.C İzmir Valiliği desteğiyle 2020 yılında tamamlanmıştır.

İzmir'de son model tekneler ve antikalar sergileniyor İzmir'de son model tekneler ve antikalar sergileniyor

TarihiAlanFotoğraflar (13)

TARİHİ İSTİKLAL OKULU'NDA ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Projelendirme ve işletmesi İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından gerçekleştirilen, Konak Belediyesi Mülkiyetinde yer alan, TARKEM’in iştirakçi olarak yer aldığı Tarihi İstiklal Okulu restorasyonu, İzmir Kalkınma Ajansı ve Konak Belediyesi desteği ile 2020 yılında tamamlanmıştır. Bugün KONTAK Yenilikçi Öğrenme Merkezi adı altında İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından işletilen Tarihi İstiklal Okulu’ndaki olanaklar ile bölgede yaşayan çocuk ve gençlere ücretsiz bilimsel eğitimler verilmekte, atölye çalışmaları yapılmaktadır.

TarihiAlanFotoğraflar (8)

YIL SONUNA KADAR 5 RESTORASYON

Şu anda Tarihi Kent Merkezi’nde 9 adet restorasyon uygulaması devam etmektedir. 2023 yılının sonuna kadar 5 yapının restorasyon uygulamasının tamamlanması ve bölgeye yönelik pasaj restoranları, konuk evleri, müzeler, anı evleri, ofisler gibi uygun işlevler ile hayata kazandırılması hedeflenmektedir. Yakın zamanda Köy Enstitüleri Anı Evi, Şehit ve Gazi Yakınları Konuk Evi, Cittaslow Metropol Sakin Mekân, Tarihi Pasaj Restoranı ve Zeybek Anı Evi ve Kültür Merkezi açılışları gerçekleştirilecek yapılar arasında yer almaktadır. 2024 yılı içerisinde 4 yapının, 2025 yılının sonuna kadar ise 5 yapının daha restorasyon uygulamasının tamamlanması planlanmaktadır.

TarihiAlanFotoğraflar (12)

UNESCO İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 14 Nisan 2020 tarihinde eklenen İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının hazırlanmasına ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TARKEM arasında bir protokol imzalanmıştır. TARKEM, bu protokol uyarınca İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının hazırlanması konusunda yetkilendirilmiş olan kurumdur. İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne girmesi için ise yine başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, iş insanları, yerel ve bölgesel aktörler ile alan yönetim planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası çalışmaları 2021 yılından itibaren yoğun biçimde yürütülmektedir.

2023 YILI İÇERİSİNDE KARAR BEKLENİYOR

Bu kapsamda, saha çalışmaları yürütülmüş, yaşayan kent merkezinin özgünlük, bütünlük ve korunmuşluk durumu değerlendirilmiştir. Uluslararası düzeyde danışmanlık hizmeti veren ICOMOS üyesi uzmanlar ile alanda çalışmalar yürütülmüştür. İzmir Tarihi Liman Kenti dosyasının, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’ne, 2023 yılı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karar verilerek UNESCO’ya gönderilmesi beklenmektedir.

KEMERALTI FONU

TARKEM, kuruluşundan itibaren yaptığı tüm çalışmaları belirli bir vizyon çerçevesinde gerçekleştirmiş ve ana stratejisi ekseninde ilk beş yılını bu alanın planlamasına ayırmış, ikinci beş yılında ise bu alanda model teşkil edebilecek örnek yatırımlar gerçekleştirmiştir. İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme konseptiyle 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu' kuruluşu 9 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Gayrimenkul Yatırım fonu ekosisteminde ilk etki yatırımı olan söz konusu fon, TARKEM liderliğinde Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi iş birliğiyle hayata geçirilmiş olup, bölgenin gelecek vizyonunun bir parçası olmak isteyen, küçük ve büyük her ölçekteki kurumsal ve bireysel nitelikli yatırımcıları kabul etmektedir.

KAYNAK YARATILMAYA BAŞLANDI

2023 yılı 2. Çeyreğinden itibaren İzmir’den, Türkiye’den ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadan nitelikli yatırımcılara İzmir’in geleceğine ortak olma çağrısı yapmıştır. Bu çağrı ile birlikte TARKEM ve İzmir Tarihi Kemeraltı GYF, kentsel yenileme ölçeğinde Türkiye’deki öncü rolünü pekiştirerek kaynak yaratmaya başlamıştır. Böylelikle gerçekleştirilen çalışmalarla İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası olmasına katkı sağlamaya devam etmektedir.

Kaynak: Gökçe Adar Çubukçuoğlu