Özel/Gökçe ADAR
İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin sekizinci yıldönümüne sayılı günler kala, UNESCO Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesi'nde kalan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'nda yeni bir taş ocağının yapılması planlandı. DMR Doğaltaş Madencilik Şirketi, fıstık çamları ile dolu ve antik kente ev sahipliği yapan yaylaya yeni bir taş ocağı yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuru yaptı. Taş ocağında, yılda 60 bin ton granit üretimi hedeflendiği ifade edildi. Şirketin, taş ocağı için 6 milyon TL yatırım yapacağı kaydedildi. Ayrıca, projenin planlandığı bölgenin, 'İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre tarım arazisi ve orman olarak belirlenen bölgede kaldığı bildirildi.

'KÖYDE 7 TANE OCAK VAR'
Taş ocağı inşatı içinse binlerce fıstık çamının kesilmesi öngörülüyor. Patlatma yöntemi ile faaliyet gösterecek olan taş ocağının günde 40 kilogramdan fazla toz çıkaracağı ve hava kirliliğine yol açacağı tahmin ediliyor. Projenin yaklaşık 95 yıl faaliyet göstereceği ifade ediliyor. Ayrıca, proje alanı Perperene Antik Kenti’ne de 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. ÇED süreci başlayan projenin halkın katılım toplantısı ise 23 Haziran'da gerçekleşecek. Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdiğini ve korunması gereken bir yer olması gerektiğini söyleyen bölge halkı, Bergama'nın maden şirketleriyle başının dertte olduğunu söyledi. Bergama'da yaşayan kişilerin maden ocağı, taş ocağı istemediğini ifade eden Bergamalılar, tek bir ağacın kesilmesi ihtimaline bile tepki göstereceklerini söyledi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yıllardır taş ocağı ile mücadele ettiklerini söyledi. Engel, “Köyde zaten 7 tane taş ocağı var. İnsanları nefes alamayacak duruma getirdiler” dedi.

SİYASİLER DE SESSİZ KALMADI
Bergama'nın fıstık çamlarını tehdit eden maden projelerine sessiz kalmayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, geçtiğimiz aylarda konuyu TBMM'ne taşımış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na soru önergesi vermişti. Patlatmalı maden ocaklarının çevre için bir bombadan farksız olduğunu ifade eden Beko, “Bergama’nın akciğerleri olan ormanların altın ve taş ocakları madenleriyle yok edilmesi sizin vicdanınızı sızlatmıyor mu? Bu ranta dur demek zorundasınız” demişti. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da, dün yaptığı açıklama ile Kozak Yaylası'nın fıstık üretiminin merkezi olduğunu söyledi. Polat, “Yüzlerce ağaç kesilecek, hava kirlenecek, su kirlenecek. Patlatma yöntemi kullanılacağı için tüm bölge olumsuz etkilenecek. Fıstık ağaçlarındaki verim iyice düşecek” dedi. 

'Bakanlık göz yummamalı'
Bakanlığın göz yumması gerektiğini dile getiren Polat, şunları söyledi: “Bölgedeki maden ocakları, taş ocakları, altın madeni faaliyetleri Kozak Yaylası’nın eşsiz güzelliğini, fıstık rekoltesini, yaylanın ev sahipliği yaptığı doğal hayatı doğrudan etkiliyor. Her geçen gün şirketler bölgede madencilik faaliyetleri konusunda yeni bir girişimde, ÇED başvurusunda bulunuyor. ÇED olumlu kararları mahkeme yoluyla iptal edilse de şirketler bir şekilde iptal kararlarının arkasından dolaşıyor. Bakanlık bu talana artık göz yummamalı.”