Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023 Dünya Sıtma Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, 2022'de dünya genelinde yaklaşık 249 milyon kişi sıtma hastalığına yakalandı. Bu sayı, 2019'da, pandemi öncesi seviye olan 233 milyonu 16 milyon vakayla aştı.

Fikri hakları Türkiye’ye ait ve Sağlık Bakanlığı’ndan onay alan ilk ilaç geliştirildi Fikri hakları Türkiye’ye ait ve Sağlık Bakanlığı’ndan onay alan ilk ilaç geliştirildi

PAKİSTAN'DA SITMA VAKALARI 5 KAT ARTTI

Raporda, sıtma vakalarındaki artışın, Kovid-19 salgınının neden olduğu aksaklıkların yanı sıra ilaç direnci, insani krizler, kaynak kısıtlamaları, iklim değişikliğinin etkileri ve hastalık yükünün yüksek olduğu ülkelerde programın uygulanmasındaki gecikmeler gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğu belirtildi.

Raporda, sıcak hava dalgaları ve su baskını gibi aşırı hava olaylarının da bulaşmayı ve hastalık yükünü doğrudan etkileyebileceği kaydedildi. Pakistan'da 2022'de yaşanan sel felaketinin ülkedeki sıtma vakalarının beş kat artmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda, dünya genelinde 2022'de bir önceki yıla göre 5 milyon ilave sıtma vakası yaşandığına, en büyük artışların Pakistan, Etiyopya, Nijerya, Papua Yeni Gine ve Uganda'da olduğuna değinildi.

En yüksek oranda sıtma vakalarının görüldüğü 11 ülkede yeni enfeksiyon ve ölüm oranlarının, salgının ilk yılındaki ilk yükselişin ardından sabitlendiği hatırlatılan raporda, bu ülkelerde 2022'de tahmini 167 milyon sıtma vakası ve 426 bin buna bağlı ölüm yaşandığı kaydedildi.

Raporda, DSÖ tarafından önerilen ilk sıtma aşısı RTS,S'nin üç Afrika ülkesinde aşamalı olarak kullanıma sunulması da "başarılı" olarak değerlendirildi.

DSÖ'nün, ekimde sıtma riski taşıyan çocuklarda hastalığın önlenmesi için R21/Matrix-M adı verilen ikinci bir aşıyı önerdiği de anımsatılan raporda, "İki sıtma aşısının mevcudiyetinin arzı artırması ve Afrika genelinde geniş ölçekli dağıtımı mümkün kılması bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA GENELİNDE SITMA VAKALARI ARTTI

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan 2023 Dünya Sıtma Raporu, 2022'de dünya genelinde sıtma vakalarının arttığını ortaya koydu. Bu artış, Kovid-19 salgınının neden olduğu aksaklıkların yanı sıra ilaç direnci, insani krizler, kaynak kısıtlamaları, iklim değişikliğinin etkileri ve hastalık yükünün yüksek olduğu ülkelerde programın uygulanmasındaki gecikmeler gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak gerçekleşti.

Raporda, sıtmayla mücadelede önemli bir dönüm noktasına ihtiyaç olduğu vurgulandı. Kaynakların artırılması, güçlendirilmiş siyasi kararlılık, veriye dayalı stratejiler ve yenilikçi araçlarla sıtmayla mücadelede ilerleme kaydedilebileceği belirtildi.

Kaynak: AA