Muhittin Selvitopu (Karabağlar Belediye Başkanı)

İzmir’in kurtuluşunun 98. yılını kutlamanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz.

15 Mayıs 1919’da emperyalizme karşı “İlk Kurşun”u atan İzmir; 9 Eylül 1922’deki kurtuluşuyla da Ulusal Kurtuluş Savaşı’na “son noktanın” konulduğu kent oldu.

Her türlü yoksulluk ve yoksunluğa karşın “ateşten gömleği” giymekten çekinmeyerek bu onurlu mücadeleyi verenler, tam 100 yıl önce imzalanan Sevr Antlaşması’nı tarihin çöplüğüne göndermeyi başardılar.

Bu nedenle, “Bütün Cihan işitsin ki efendiler; artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır” diyen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum.

Günümüze ışık tutmak!..

İzmir kurtuluş kadar kuruluş sürecinde de önemli bir görev üstlendi. “Siyasi, askeri zaferler ekonomik zaferlerle desteklenmezse kalıcı olmaz” düşüncesini benimseyenler, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun önemli altyapı taşlarını da İzmir’de döşediler. İzmir İktisat Kongresi’yle atılan bu temel, geleceğe ışık tuttu; tutmaya da devam ediyor.

İçinde bulunduğumuz siyasi ve ekonomik süreç, yaklaşık 100 yıl önce “7 düvele meydan okuyanların” gelecek öngörülerinin ne denli doğru ve haklı olduğu gerçeğini gözler önüne serdi.

Tüm olumsuzluklara karşın, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın zaferle taçlandırıldığı; modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı İzmir; bugün de aydınlığa, bilime, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerine sahip çıkıyor.

İzmirimizin kurtuluşunun 98. yılı kutlu olsun.