Doğurganlık oranının artması amacıyla “doğum izni” teşviği gündeme geldi. Dört bakanlık, bu konuda çalışma başlatarak kadın çalışan sayısı ve işten uzak kalma maliyetini analiz ediyor. AK Parti'de bir yıllık izin seçeneği de konuşuluyor. Peki, bir yıl doğum izni mümkün mü? İşte detaylar ve uzman görüşleri...

TÜİK Doğum İstatistikleri ve Erdoğan’ın Açıklamaları

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, Türkiye’de toplam doğurganlık hızı en düşük seviyeye gerileyerek 1,51 oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nüfusun yaşlanması riskine dikkat çekerek, “TÜİK’in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51’e gerilemiştir. Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir,” ifadelerini kullandı.

AKP’nin Gündemi: Doğurganlık Oranını Artırmak

Erdoğan’ın “nüfus” uyarısının ardından iktidar, doğurganlık oranını artırmak için harekete geçti. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) son toplantısında konu ele alındı. MKYK toplantısında, düşen doğum oranları ve çiftlerin çocuk sahibi olmalarını teşvik edecek adımlar değerlendirildi. Öneriler arasında çalışan kadınların doğum izinlerinin uzatılması da yer alıyor.

1 Yıllık İzin Seçeneği Gündemde

Bu çerçevede tartışılan önerilerden biri de çalışan kadınların doğum izinlerinin uzatılması oldu. Bazı MKYK üyeleri, 4 aylık analık izninin yetersiz olduğunu ve 1 yıllık izin seçeneğinin incelenmesi gerektiğini savunurken, bazı üyeler de 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının kadın çalışanlara tanınmasını önerdi.

İngiliz Emily Gaziantep'te Emine oldu İngiliz Emily Gaziantep'te Emine oldu

Dört Bakanlık Çalışma Başlattı

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, dört bakanlık konuyla ilgili çalışma başlatarak etki analizi yapıyor. Hazırlanacak yol haritası kapsamında kamu ve özel sektörde doğum izninin uzatılması durumunda oluşacak ilave maliyet, ülke genelinde çalışan kadın sayısı, doğum oranı ve işten uzak kalma sürelerinin etkileri değerlendirilecek.

Özel Sektörde Tereddütler ve Devlet Destekleri

Konunun, AKP’nin bu hafta sonu Kızılcahamam’da gerçekleştirilecek olan istişare kampında da ele alınması bekleniyor. Özel sektörde çalışan annelerin doğum izinleri konusunda oluşabilecek tereddütlerin göz önüne alınması ve bu konuda verilebilecek devlet desteklerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye'de Kaç Ay İzin Var?

Türkiye’de özel sektörde kadın işçiler, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izni alabiliyor. Bu süreye ek olarak 6 aylık ücretsiz izin de kullanılabiliyor. Kamuda görev yapan kadın memurlar da 16 haftalık doğum izninden yararlanabiliyor. Çoğul gebeliklerde bu süreye 2 haftalık ek izin veriliyor.

Editör: Kazim Bozkurt