Haber/ Gökçe ADAR

Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere köyünde yapılması istenen jeotermal santrale karşı dava açan köylü kadınlar davayı kazandı. Çınarlar bölgesine yapılması planlanan, jeotermal santral durduruldu. Davayı takip eden avukatlardan ve aynı zamanda köylülerden biri olan Av. Naciye Gür, “Köyümüzün dernek üyeleri, bakanlığın sitesinden köyümüze jeotermal santralin yapılacağı ilanını gördü. Bu ilanı gördükten sonra araştırmaya başladık. Önce yasalara dayanarak ne yapabiliriz diye düşündük. Tüm köylülere santralin zararlarını anlattık. Zeytinliklerimiz santral sahasına çok yakındı. Konuya itiraz edip 200'ün üzerinde köylü ile dava açtık. Mahkemede, zeytinlik alanların, jeotermal sahasına yakınlığı tespit edildi. İşlemin iptaline karar verildi. Davayı açanların 116'sı kadındı. Bu Uzundere kadınlarının zaferidir” dedi.

Sahada nöbet tuttular

İptal kararının ardından jeotermal santral şirketinin aynı saha içerisinde başka bir parsele işlem yapmak istediğini ancak köylü kadınların konuyu tekrar yargıya taşıdığını söyleyen Av. Gür, “İptal kararının ardından, şirket sahada farklı bir parselde tekrar aynı işlemi yapmaya çalıştı. İlk dosyada olduğu gibi yine dava açtık. Bu kez daha fazla köylü davacı oldu. 250-280 civarı köylü davaya katılmak istedi. İkinci dosyada yürütmeyi durdurma kararı çıkıncaya kadar, sahada arama faaliyetleri devam etti. Bizim için de orası nöbet yeri oldu. Uzundere kadınları her gün sahaya gitti. Oraya kamp kurdu. Tepkilerini gösterdi” diye konuştu. İkinci mahkemenin şu an danıştayda olduğunu söyleyen Av. Gür, şöyle devam etti: “İkinci davayı da kazandık. Mahkeme, alanda keşif yapılmasını istedi. Yaklaşık 7 kişilik bir grupla keşif yapıldı. Sahada, arama faaliyetlerinin yapılmaması gerektiği ayrıntılarıyla raporlandı. Mahkeme, bu rapora dayanarak, tekrar iptal kararı verdi. Ancak, şirket ve valilik bu karara da itiraz etti. Dava şu an Danıştay'da. Yasal süreç devam ediyor. Ancak biz bu raporun güçlülüğüne inanıyoruz.”

Santral istemiyoruz

Uzundere kadınları, köylerinde jeotermal santralin yapılmasını istemediklerini dile getirerek, aynı durumla karşılaşırlarsa tekrar konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Köylülerden Gülderen Vural, “Temiz bir köy istiyoruz. Her türlü pisliğe karşıyız” dedi. Makbule Türkeli, “Biz jeotermal istemiyoruz. Tüm köylüler olarak dava açtık ve kazandık. Bu bizim zaferimizdir. Bizim geçim kaynağımız buradaki ürünlerimiz. Jeotermal tüm ürünlerimize zarar verecek. Bizim geçim kaynağımızı kirletecek. Karşı duracağız” diye konuştu. Köy yaşantılarının bozulmasını istemediklerini dile getiren Gülsiye Kıran, “Köy yaşantısını ve doğallığımızı devam ettirmek istiyoruz. Sebzemizi, meyvemizi sağlıklı havayla yetiştirmek istiyoruz. Bu köy düzeninin bozulmasını istemiyoruz” ifadesini kullandı. Köyün en yaşlısı olduğunu söyleyen Zeynep Bal ise, “Dünyada yer mi bitti de, buraya geliyorlar. Havamızı, suyumuzu bozacak her adıma karşı duracağız” dedi.