Bangladeş Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden (DHGS) yapılan açıklamada, sadece başkent Dakka’da son 24 saatte 872 yeni vakanın tespit edildiği belirtildi. Dakka, ülkedeki dang humması vakalarının yüzde 60’ından fazlasına ev sahipliği yapıyor.

Her yıl 450 bin kişi astım yüzünden ölüyor... Her yıl 450 bin kişi astım yüzünden ölüyor...

Açıklamada, son iki haftada 185 kişinin dang humması nedeniyle hayatını kaybettiği, hastanelerdeki yoğunluğun arttığı ve sağlık personelinin yetersiz kaldığı ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Bangladeş’teki dang humması salgınının kötüleşmeye devam ettiğini duyurdu. WHO, ülkeye acil sağlık yardımı gönderdiğini ve sivrisineklerle mücadele için ilaçlama çalışmalarına destek verdiğini bildirdi.

WHO, ayrıca halka sivrisinek sokmalarından korunmak için uzun kollu giysiler giymeleri, ciltlerine böcek kovucu sürmeleri ve su birikintilerini temizlemeleri çağrısında bulundu.

Vaka sayısı bir yılda sekiz kat arttı

Bangladeş’te temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla sekiz kat daha fazla dang humması vakası tespit edilmişti. Ülkede geçen yıl 281 kişi dang humması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Dang humması nedir?

Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.

Vakalar, genellikle “yağış dönemleri” olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralık aylarında artış gösteriyor.

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.

Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle muhtemel üreme alanlarının sürekli ilaçlanması gerekiyor

Kaynak: HABER MERKEZİ