Çin, Ay’a insanlı seferler yapmak için hazırladığı uzay araçlarının isimlerini ve özelliklerini duyurdu.

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, yeni Ay görevlerinde kullanılacak personel taşıyıcı mekiğin adı “Mıngcou”, iniş aracınınkinin ise “Lanyüe” olacak.

Bazı bakteriler 'vampir' gibi davranıyor Bazı bakteriler 'vampir' gibi davranıyor

Mıngcou, Çincede “düş gemisi” anlamına geliyor. Çin’in uzay programının yeni nesil personel taşıyıcı mekiği olan Mıngcou, taykonotların Ay’a ve diğer uzay görevlerine ulaşmasını sağlayacak.

Mıngcou, iki model halinde üretilecek. Mıngcou, Çin’in kendi uzay istasyonuna personel taşıyan Şıncou (kutsal gemi) mekiklerinin yerine geçecek.

Mıngcou, 9 metre uzunluğunda, 4,5 metre genişliğinde ve 22 ton ağırlığında olacak. Mıngcou, bir seferde üç taykonotu taşıyabilecek.

Lanyüe, Ay’ı Kucaklayacak

Lanyüe, Çincede “Ay’ı kucaklamak” anlamına geliyor. Lanyüe, Ay’a iniş yapacak olan uzay aracı olacak.

Lanyüe, Ay modülü ve ateşleme modülü olmak üzere iki parçadan oluşacak. Lanyüe, yaklaşık 26 ton ağırlığında olacak.

Lanyüe, bir seferde iki taykonot ve 200 kilogramlık keşif araçlarını Ay yüzeyine indirecek.

Keşif araçlarının isimleri, kamuoyundan gelen yaklaşık 2 bin öneri arasından bir uzman grubu tarafından seçildi.

Mıngcou’nun “düş gemisi” anlamına gelen adı, Çin’in Ay’a insanlı seferlerle başlayacak yeni uzay macerasını ifade ediyor.

Lanyüe’nin “Ay’ı kucaklamak” anlamına gelen adı ise Çin’in kurucusu Mao Zıdong’un 1965 yılında yazdığı bir şiirden alınıyor.

Keşif araçlarının isimleri ise Çin’in kainatı keşfetme ve Ay’a yolculuk yapma konusundaki ihtirasını ve özgüvenini yansıtıyor.

Çin’in Ay Keşif Görevleri

Çin, 2030 yılına kadar Ay’a insanlı sefer düzenleyerek Ay’a ayak basmayı planlıyor. CMSA, Ay’da 2050 yılına kadar tam işlevli bir araştırma üssü kurmak için üç aşamalı bir plan açıkladı.

Planın adı “Uluslararası Ay Araştırma Üssü” (ILRS) olarak belirlendi. Planın ilk aşamasında, 2028 yılına kadar Ay’da üç keşif görevi yapılacak.

Bu görevler şöyle:

  • 2024 yılında, “Çang’ı 6” adlı uzay aracı, Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplayacak.
  • 2026 yılında, “Çang’ı 7” adlı uzay aracı, Ay’ın güney kutbunda keşif yapacak.
  • 2027 yılında, “Çang’ı 8” adlı uzay aracı, Ay’daki doğal kaynakların kapasitesini ve kullanılabilirliğini test edecek ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için denemeler yapacak.

Planın ikinci aşamasında, Ay’da araştırma üssünün temel yapısı kurulacak. Bu aşamada, 2030 yılına kadar Ay’a insanlı seferler düzenlenecek.

Planın üçüncü aşamasında ise, Ay’da tam işlevli bir araştırma üssü tamamlanacak. Bu aşamada, 2050 yılına kadar Ay’da bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler yapılacak.

Kaynak: AA