9 EYLÜL- CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, demir-çelik üretiminde karbonsuzlaşma politikalarının uygulanmasına dair iki bakanı hedef alan soru önergeleri verdi. Kara, demir-çelik üretiminde kömür tüketiminin çevresel etkilerine dikkat çekerek, bu sektörün Türkiye için önemini vurguladı. CHP milletvekili ayrıca, Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakat hedeflerine uygun olarak çelik sektörünün karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çaba ve eylem planlarına dair bilgi talep etti.

Soru önergesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a yönelttiği sorular şunlardı:

  1. Türkiye'deki çelik üretim tesislerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya teşvik edilmesi konusunda bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmüyorsa, böyle bir çalışma planlanmakta mıdır?

  2. Türkiye'deki çelik üretim tesislerinde kömür gerektirmeyen veya mevcut kömür tüketimini azaltacak üretim metotlarının kullanımının teşvik edilmekte midir? 2053 yılına kadar kömür tüketimini azaltacak hangi planlar yürürlüğe konacaktır?

  3. Hatay'da yer alan Türkiye'nin en büyük entegre çelik üretim tesisi olan İSDEMİR ve Atlas Termik Santrali gibi tesislerin, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik bir faaliyet yürütülmekte midir?

  4. Türkiye'nin 2053 yılında ulaşmayı taahhüt ettiği "net sıfır emisyon" hedefi doğrultusunda, çelik sektörü gibi yüksek karbon salınımı yapabilen sektörler için ulusal eylem planları hazırlanmış mıdır?

Hatay'da Hava Kirliliği ve Çevresel Etkiler

Nermin Yıldırım Kara, aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da çevresel etkiler ve hava kirliliği ile ilgili sorular sordu. Özellikle Hatay'daki endüstriyel faaliyetlerin hava kirliliğine katkıda bulunduğunu belirtti. Hatay'daki demir-çelik sektörünün fosil yakıtlara dayalı çalışma yöntemleri ve sera gazı emisyonlarının şehir üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı.

Kara'nın Çevre Bakanı Murat Kurum'a yönelik soruları şunlardı:

  1. Hatay'daki çelik üretim tesislerinin ve genel hava kalitesinin emisyon ölçümleri yapılmakta mıdır? Belirlenen düzeyin üzerinde emisyonu bulunan işletmelere yaptırım uygulanmakta mıdır?

  2. Çelik sektörünün çevresel etkileri, özellikle hava ve su kirliliği açısından izlenmekte ve azaltılması için çalışmalar yürütülmekte midir?

  3. İskenderun Körfezi çevresindeki büyük sanayi işletmeleri ve termik santrallerin sera gazı emisyonlarını azaltma ve kömür kullanımını sonlandırma planları bulunmakta mıdır?

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, bu sorularla çevresel etkilere karşı alınan önlemleri ve demir-çelik sektörünün karbon emisyonlarını azaltma planlarını sorgulayarak çevre koruma ve sürdürülebilirlik konularındaki hassasiyetini dile getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ