9 EYLÜL- CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandığını ve yeni vergi zamlarının gündemde olduğunu açıkladı.

Bakırlıoğlu, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde vergi gelirlerinin GSYH'ye oranının yüzde 18'e çıkacağını belirterek, "Oysa 2022 yılında bu oran yüzde 15,7 idi. Toplanacak vergilerde, kazançtan alınan vergi gelirleri oranı düşerken, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artacak olması vergi yükünün vatandaşın sırtına yükleneceğini gösteriyor. Çünkü seçimlerden sonra vergi oranlarında ciddi artışlar oldu. KDV, ÖTV vergileri artırıldı. Bütçe teklifine baktığımızda 2022 yılında KDV gelirleri toplam vergi gelirlerinin yüzde 7,4'ü iken, 2024 yılında bu oranın 11,2'ye çıkması hedefleniyor. ÖTV gelirlerinin toplam vergi gelirleri içindeki payının 2024 yılında yüzde 19 olması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Bakırlıoğlu, Temmuz ayında yapılan kanun değişikliğiyle Cumhurbaşkanına maktu vergileri beş katına kadar artırma yetkisi verildiğini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı kararıyla; akaryakıttan alınan ÖTV oranı artmış ve bir gecede benzine ve mazota 6 lira zam gelmişti. Dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki artışla seçimden bu yana fiyatlar iki katına çıktı. Bütçe içindeki dolaylı vergi gelirlerinde yaşanacak artışa baktığımızda, yılbaşından sonra mazota, benzine, sigaraya, alkollü içeceklere yeni vergi zamları gelecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Verginin adaletli bir şekilde dağıtılması gerektiğini vurgulayan Bakırlıoğlu, "Çünkü vergi gelirleri içinde kurumlar vergisinin payı azalırken, ÖTV ve KDV gelirlerinin payı artıyor. Kurumlar vergisi kazançtan alınan, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergiler ise tüm yurttaşların eşit ödediği vergiler. İktidar temsilcileri verginin tabana yayılmasından bahsediyorlar, anlaşılan tam anlamıyla 'tabana' yayacaklar. Bütün yükü en az gelire sahip kesimin sırtına yükleyecekler. Her zaman olduğu gibi dolaylı vergilerle bütçeye gelir sağlayacaklar" dedi.

Bakırlıoğlu ayrıca, toplanan vergilerin yüzde 70'inin dolaylı vergiler olduğuna dikkat çekerek, "Vergi yükü adaletli şekilde dağılmayacak. Çünkü vergi gelirleri içinde kurumlar vergisinin payı azalırken, ÖTV ve KDV gelirlerinin payı artıyor. Vergi adaletsizliği devam ediyor ve vatandaşların sırtına yükleniyor. Ülkede en zengin yüzde 20'lik kesim yüzde 47 pay alırken, en yoksul yüzde 20'lik kesim milli gelirden yüzde 6 pay alıyor. Bu ülkede şu an itibarıyla, millî gelirin yüzde 30'unu ücretliler, emekçiler yani emek kesimi alırken, yüzde 70'ini de sermaye almakta. Vergi dağılımında hakkaniyet istiyorsak, bu maliyetin dağılımında adalet istiyorsak, zengin daha fazla, fakir daha az ödemeli. Ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliği ortadayken dolaylı vergilerle vatandaşın sırtına yüklenmesi doğru bir yaklaşım değildir" şeklinde konuştu.

Bakırlıoğlu, vergi harcamalarının azaltılması gerektiğini ve devletin almaktan vazgeçtiği vergilerin de ayrı bir sorun olduğunu ifade ederek, "2024 yılı bütçesinde devletin almaktan vazgeçtiği vergi toplamının 1 trilyon 228 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Bunun içerisinde asgari ücret üzerinden alınmayan gelir vergisi de var. Yine 2024 yılında 1 trilyon 275 milyar lira kurumlar vergisi toplamayı hedefliyoruz, buna karşın istisna ve diğer nedenlerle vazgeçilen kurumlar vergisi miktarı 657 milyar lira. Vergi adaletsizliği devam ediyor ve vazgeçilen her vergi toplumun farklı kesimlerinin vergi yükünün artmasına neden oluyor" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ