Federasyondan yapılan açıklamaya göre, 13-16 Eylül tarihlerinde organize edilen yarışma boyunca, yarış, seyir ve servis noktalarına yerleştirilen yaklaşık 85 adet geri dönüşüm kumbarası, pet toplama kafesi, özel atık kumbaraları ve iç mekan geri dönüşüm kutuları sayesinde ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplandı, 22,5 ton ambalaj atığının geri dönüşümüyle ölçülebilir çevresel yararlar elde edildi.

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, vakfın ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk kuruluş olduğunu belirterek, "Öncüsü olduğumuz sürdürülebilir ve sistematik geri kazanım için çalışmalarına 27 yıldır artan bir ivmeyle devam ediyor. Bu alanda ortak akıl-ortak eylem odaklı çalışmalarda da öncülüğü üstleniyoruz. TOSFED'in vizyoner girişimi ve gerçekleştirdiğimiz iş birliği, sağlayacağı çevresel ve ekonomik yarar ile tüm dünyada örnek olacak bir uygulama oldu." dedi.

YARARI ÇOK FAZLA

ÇEVKO tarafından hazırlanan WRC Türkiye Rallisi Yarar Raporu'nda, geri kazanımı sağlanan 22,5 ton ambalaj atığının çevresel yararları şöyle ifade edildi:
9,75 ton kağıt, karton ve kompozit ambalaj atığının geri dönüşümüyle yaklaşık 3,3 dönümlük orman alanına denk gelen 166 adet ağaç kesilmekten kurtuldu. 6,75 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü ile yaklaşık 5 bin 76 litre benzin tasarrufu sağlandı. Bu yaklaşık 113 aracın deposunu doldurmaya yetecek bir miktar. Geri kazanımı sağlanan 9,75 ton kağıt-karton/kompozit ambalaj atıkları ile yaklaşık 4 ailenin yıllık su tüketimine eş değer oranda, 258 metreküp su tasarrufu sağlandı.