Son yıllarda İstanbul-İzmir otoyolu ve köprü bağlantıları gibi büyük ölçekli ulaşım projelerinin tamamlanmasıyla ilgi odağı olan Ege Bölgesi’ndeki turistik yerleşim yerlerinde, sadece yaz sezonunda değil dört mevsim yaşanabilecek konutlara olan talep de artmış durumda.

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte gözde sahil bölgelerinde gayrimenkul hareketliliği hız kazanırken, İzmir de bu hareketlilikten etkilenen illerin başında geldi. Son dönemde konut ve arsa fiyatlarının giderek yükseldiği Çeşme ve Urla, her geçen gün artan rağbet nedeniyle vatandaşların yeni gözdesi oldu.

Balıkesir'de şok sabotaj: İçme suyu hattını kestiler, Başkan Akın isyan etti
Balıkesir'de şok sabotaj: İçme suyu hattını kestiler, Başkan Akın isyan etti
İçeriği Görüntüle

Son yıllarda İstanbul-İzmir otoyolu ve köprü bağlantıları gibi büyük ölçekli ulaşım projelerin tamamlanmasının ardından vatandaşların ve yatırımcıların ilgi odağı olan Ege Bölgesi’ndeki turistik yerleşim yerleri bu özelliğini sürdürüyor. Gayrimenkul uzmanları, son yıllarda yaşanan bu gelişmelerin, başta İzmir olmak üzere Ege sahillerindeki birçok ilçede arsa ve yazlık konut talebini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor.

Özellikle yaz sezonlarında turistik yoğunluk yaşayan sahil ilçelerinde artık yalnızca sezonluk değil, dört mevsim yaşanabilecek konutlara olan talep de artmış durumda. İstanbul’dan İzmir’e karayoluyla ortalama 4 saatte ulaşılabiliyor olması, Çeşme ve Urla olmak üzere İzmir’in kıyı bölgelerinde ciddi bir yatırım potansiyelinin oluşmasına zemin hazırladı. Bu dinamik, kuzey Ege’deki sahil ilçelerine de yayılırken, sadece yazlık olarak değerlendirilen ve geçmişte ikincil konutlar olarak değerlendirilen konutlar, artık kalıcı yaşam alanları olarak görülmeye başlandı.

Bu gelişmelerle birlikte özellikle Çeşme ve Urla’da konut ve arsa fiyatlarının giderek yükseldiği görüldü. Çeşme ve Urla tarihi mirası, doğal güzellikleri ve lezzet duraklarıyla her dönemde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Veri analizi ve makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak, yapay zeka yardımıyla emlak değerleme sistemi oluşturan Endeksa’nın derlediği verilere göre, Çeşme ve Urla’da son yıllarda konut fiyatlarında önemli yükselişler oldu. Çeşme’de konutların metrekare birim fiyatı 17 milyon 768 bin lira, Urla’da ise 15 milyon 485 bin lira seviyelerine yükseldi. Bu verilere göre, yıllardır ülkemizin en gözde tatil beldesi olan Bodrum’u bile geride bırakan Çeşme ve Urla, Türkiye’nin en değerli turistik ilçeleri sıralamasında ilk iki sıraya yerleşti. Bodrum ise 14 milyon 463 bin lira ile üçüncü sırada yer aldı.

Çeşme

Tarihi kadar doğasıyla da büyüleyen Çeşme’de, özellikle Alaçatı beldesi yaz aylarının vazgeçilmezi durağı. Taş evleri, begonvilleriyle süslü sokakları, rüzgar sörfüne elverişli plajları Alaçatı’yı ayrıcalıklı kılıyor. Ilıca Plajı ise termal suların denizle birleştiği ender noktalardan biri. Osmanlı döneminden kalan Çeşme Kalesi günümüzde arkeoloji müzesi olarak hizmet verirken, yıl boyunca çeşitli sergilere de ev sahipliği yapıyor. Yine merkezde yer alan Kervansaray, 16. yüzyıldan kalma ihtişamıyla dikkat çekiyor. Ildırı Köyü ise antik çağın önemli İyon kentlerinden biri ola Erythrai’ye ev sahipliği yapıyor. Antik tiyatrosu, taş sokakları ve deniz manzarasıyla bölge, tarih ve doğayı bir arada sunuyor.

Urla

Son yıllarda Türkiye'nin en dikkat çekici gastronomi merkezlerinden biri olan Urla ise adeta bir kültür hazinesi olarak karşımızda duruyor. Klazomenai Antik Kenti, tarihin en eski zeytinyağı işliğine ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyet döneminin önemli yazarlarından Necati Cumalı’nın doğduğu ev müze olarak ziyaret edilebiliyor. Urla’nın simgelerinden biri olan Enginar Festivali de her yıl nisan ayında tekrarlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi