Doğu Anadolu'nun eşsiz güzelliklerinden biri olan ters lale, görkemli görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Ancak bu çiçeğin güzelliğine aldanıp koparmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Çünkü ters lale, hem endemik bir bitki türü olması hem de kısa ömrü nedeniyle koruma altında. Bu nadide çiçeği koparmanın cezası ise cep yakacak cinsten.

Ters Lalenin Öyküsü

Ters lale (Fritillaria zagrosica), Amaryllidaceae familyasına ait soğanlı bir bitki türüdür. Ağırlıklı olarak Şırnak ve Hakkari'nin yüksek kesimlerinde yetişen ters lale, endemik bir türdür. Yani bu bitki, yalnızca bu bölgede doğal olarak yetişebilmektedir.

Ters lalelerin en dikkat çeken özelliği ise adından da anlaşılacağı üzere ters duran çiçekleri. Çiçeklenme döneminde zeminden yukarı doğru uzanan gövdesinde tek bir çiçek açar. Bu çiçeğin kısımları ise yukarıya değil aşağıya doğru uzanır, adeta bir lambayı andırır.

Diyarbakır ve Batman’da dolu yağdı, araziler zarar gördü Diyarbakır ve Batman’da dolu yağdı, araziler zarar gördü

Kısa Ömür, Büyük Önem

Ters lalelerin bir diğer önemli özelliği ise kısa ömürlü olmalarıdır. Bu çiçekler, her yılın ilkbahar aylarında kısa bir süreliğine çiçek açarlar. Çiçeklenme dönemleri ise genellikle 20 günü geçmez. Bu nedenle ters laleler, hem endemik oluşları hem de kısa ömürleri nedeniyle koruma altına alınmıştır.

Korumak İçin Ceza

Ters lalelerin korunması için yetkili makamlarca caydırıcı cezalar uygulanmaktadır. Bu kapsamda, ters laleyi koparmak ya da zedelemek yasaktır. Yasak olan bu eylemi gerçekleştirenlere ise yüksek miktarlarda idari para cezası verilmektedir. Cezanın miktarı ise çiçeğin koparılan sayısına göre değişebilmektedir.

Ters lalelerin güzelliğinden faydalanmanın tek yolu ise bu çiçeğe doğal ortamında zarar vermeden bakmaktır. Bu eşsiz bitkiyi korumak, Doğu Anadolu'nun zengin bitki örtüsünü gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: haber merkezi