BRICS, dünya ekonomisinin önemli oyuncuları olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu bir ekonomi bloğudur. Bu grup, ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. 2011 yılında Güney Afrika’nın katılımı ile BRIC ismi, BRICS olarak değişmiştir. BRICS, dünya ekonomisinde önemli bir denge unsuru olarak görülmekte ve küresel ekonomik ilişkilerde belirleyici bir rol oynamaktadır.

BRICS'e üye ülkeler hangileri?

BRICS’in şu anki üyeleri, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. Bu beş ülke, küresel ekonomi ve politikada güçlü konuma sahip, gelişmekte olan büyük ekonomileri temsil etmektedir. 2011’de Güney Afrika’nın katılımıyla BRICS adını alan grup, dünya nüfusunun yaklaşık %40’ını ve küresel ekonomik üretimin önemli bir kısmını temsil etmektedir.

İlyas Salman Hakkında 4 Yıl 8 Aya Kadar Hapis Talebi İlyas Salman Hakkında 4 Yıl 8 Aya Kadar Hapis Talebi

BRICS'in tarihi

BRICS terimi, 2001 yılında o dönemde Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı olan Jim O’Neill tarafından, “Building Better Global Economic BRICs” isimli yayınında ortaya atılmıştır. İlk diplomatik buluşma ise 2009 yılında Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşmiştir. Güney Afrika’nın 2011 yılında katılmasıyla grup genişlemiş ve küresel çapta daha etkin bir ekonomi bloğu haline gelmiştir.

Türkiye BRICS’e üye mi?

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda BRICS'e katılma isteğini dile getiren ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusu, son dönemde ulusal ve uluslararası medyada geniş yer buldu. Ancak Türkiye henüz bu birliğe tam üye değildir. Türkiye’nin yanı sıra Arjantin, Endonezya, Meksika gibi ülkeler de BRICS’e katılma ilgilerini belirten ülkeler arasında bulunmaktadır.

BRICS'in geleceği ve genişleme potansiyeli

BRICS ülkeleri, uluslararası alanda ekonomik iş birliği ve siyasi güçlenmeyi hedefleyen bir yapı oluşturmaktadır. Gruba katılma niyetini dile getiren ülkeler arasında Afganistan, Lübnan, İran, Mısır, Nijerya ve Yunanistan da bulunmaktadır. BRICS’in gelecekte daha fazla ülkenin katılımıyla genişlemesi ve dünya ekonomisinde daha büyük bir güç haline gelmesi bekleniyor.

Kaynak: haber merkezi